Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Berit Westerholm, Birgitta Olsson och Ann-Christin Eriksson om hur det är att äta på en skola bland elever. Foto: SVT

Lunchdejter med unga ska minska äldres ensamhet

Publicerad

För att minska ensamhet bland äldre kan pensionärer äta lunch på skolor runt om i Uppsala. På Gåvsta skola brukar flera äldre träffas för att äta tillsammans.

På Gåvsta skola utanför Uppsala brukar flera äldre träffas och äta lunch tillsammans efter att varit på promenad.

– De här luncherna är något att se fram emot, det är inte alltid som vandringarna är så roliga och då behöver man ha en morot. Det är skönt att träffas och få den här sociala biten som vi behöver, säger Birgitta Olsson.

Under måndagen åt hon tillsammans med bland annat Ann-Christin Eriksson, Berit Westerlund och Rolf Engström.

– Jag var här klockan halv tolv och då var det mycket högre ljudvolym än vad det är nu. Det är så det ska vara, så var det på min tid också, säger Rolf Engström.

Startar upp igen

Uppsala kommun startade projektet med seniorluncher i början av år 2020 men det stoppades av coronapandemin. Nu utökas initiativet och omfattar 19 skolrestauranger runt om i Uppsala.

– Vi vill få in seniorer i skolrestaurangerna, det här är ett samarbete med skolor och rektorer och vi ser gärna att det det blir fler skolor som är med på det här. Gärna runt om i kommunen och det är en dialog vi för framåt, säger Anders Sundin, avdelningschef på Måltidsservice på Uppsala kommun.

Seniorluncherna ska minska äldres ensamhet, gör de verkligen det?

– Det vi har sett från pilotprojektet under 2020 och under den här uppstarten så har det blivit en bra interaktion mellan seniorer och barn. Vi på Måltidsservice försöker göra så god mat som möjligt för att locka äldre, säger Anders Sundin.

I klippet: Hör seniorer och skolelever om hur det är att äta lunch tillsammans.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.