Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Rektorn Mattias Landéns oro när öppet hus måste ställas in: ”Oerhört svårt” Foto: Ellen Pan

Yrkesgymnasiet ordnar ett annorlunda öppet hus

Uppdaterad
Publicerad

I dag måndag innan klockan 23.59 är sista chansen för länets niondeklassare att välja gymnasium, och valet ser annorlunda ut i år. På grund av smittorisken har Region Uppsala avrått alla skolor från att anordna öppet hus – något som riskerar att försvåra ett viktigt framtidsbeslut.

– Så måste det ju bli, för det är lite svårare att få tag på informationen, menar Mattias Landén, rektor på Uppsala yrkesgymnasium i Ekeby.

I vanliga fall brukar gymnasieskolorna slå upp sina portar såhär års, för att låta velande niondeklassare utforska korridorerna och ställa frågor om programmen. Men i år har flera skolor behövt ställa in och gå ut med information digitalt istället.

En del har gjort påkostade reklamvideor – andra har sänt live på sociala medier. På Uppsala yrkesgymnasium i Ekeby har man löst det hela med ett öppet hus som till största delen hålls utomhus. Inne på skolan slussas en elev i taget genom lokalerna.

”Inget tryck”

– Det har varit oerhört svårt måste jag säga. Vi har försökt med digitalt öppet hus där vi har varit en panel som svarat på frågor och visst, det har kommit några, men det är ju inte alls det tryck som det brukar vara, säger Mattias Landén på Ekebygymnasiet.

I inslaget får du följa med på skolans coronaanpassade öppet hus och se hur det går till.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet