Skottet gick in i vardagsrummet hos det äldre paret.

Äldre par besköts – man åtalas för mordförsök

Uppdaterad
Publicerad

En kväll i november fick ett äldre par ett skott in i sin lägenhet i Svartbäcken i Uppsala. Kort därefter greps en man i 20-årsåldern tack vare ett vittne. Nu åtalas han.

Det var den 6 november förra året som ett skott avlossades in i vardagsrummet hos paret, som var hemma men klarade sig oskadda. Nu åtalas en man för mordförsök och grovt vapenbrott, något som UNT var först med att berätta.

Varför han avlossat skottet mot just dem har inte polisutredningen kunnat visa.

Skjutningarna i Uppsala 2018

– Vi har inte kunnat hitta något motiv mot just de här målsäganden. Och att det skulle vara fel bostad, att han egentligen skulle skjuta mot någon annan, har inte heller gått att visa, säger åklagare Anne Sjöblom.

Mannen, som är känd av polisen sedan tidigare, nekar till brott.

– Men han har ändrat sin berättelse flera gånger under utredningens gång, så jag tycker inte han är särskilt trovärdig, säger Anne Sjöblom.

Vittne tog regnummer

En man som var ute och joggade hörde skottet avlossas och såg 20-åringen komma springande och sätta sig i en bil. Tack vare att joggaren tog bilens registreringsnummer greps den misstänkte i sitt hem bara en timme senare.

– På parkeringen hittades en handske med hans DNA och krutstänk, säger Anne Sjöblom.

Vapnet har inte hittats, och själv säger mannen i förhör att han aldrig varit i närheten av vapen.

Mannens försvarsadvokat Ivan Fialdini framhåller att det kan finnas andra förklaringar till att det fanns krutstänk på handsken, och att uppsåtet till brottet kan bli svårt att bevisa.

– De personer som han ska ha velat ha ihjäl ställer sig ju helt frågande till varför de blivit beskjutna, så det blir svårt att styrka det här utan motiv, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutningarna i Uppsala 2018

Mer i ämnet