Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Linjebussen som träffades av kulorna efter en skjutning i Gottsunda, i Uppsala under midsommarafton. Än har polisen inte gripit någon. Se mer om händelsen i klippet. Foto: Utryckning Uppsala

Skottlossning i Gottsunda – pojke till sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

En minderårig pojke har förts till sjukhus med skottskador efter en skjutning i Gottsunda i Uppsala. Flera skott ska ha avlossats och även en linjebuss har träffats av kulorna. Det är oklart om pojken var tilltänkt offer eller förbipasserande.

– Vi är inte helt säkra, säger Per Bjurström, vakthavande befäl på polisen Region Mitt.

Första larmet kom strax efter klockan 17.42 på midsommarafton. Flera polisenheter kallades till platsen och stora avspärrningar upprättades längs Gottsunda allé och Bandstolsvägen i Gottsunda.

– Vi kan konstatera att det skjutits på platsen, en person är förd till sjukhus med oklart skadeläge, säger Per Bjurström.

Den skottskadade är en minderårig pojke under 18 år och ska enligt nyhetsbyrån TT inte vara känd av polisen sedan tidigare. Det är oklart om han var tilltänkt offer eller förbipasserande.

– Vi kan inte vara helt säkra, men det finns snarare indicier som pekar på att han inte är det tilltänkta offret, säger Per Bjurström.

Skotthål på buss

Det ska finnas flera vittnen till händelsen. Det är oklart om det är ett automatvapen som använts, men polisen konstaterar att ett stort antal skott avlossats.

En linjebuss i närheten träffades av en eller flera kulor. Bilder från platsen visar en grön linjebuss med krossade rutor från misstänkta skotthål. Bussen har beslagtagits av polis.

Den skjutne pojken ska inte ha befunnit sig på bussen, enligt polisen.

Avbröt midsommarfirandet

Frilansfotografen från Utryckning Uppsala befann sig ett par kilometer från platsen och ryckte ut när han hörde flera skott som lät som automateld.

– Jag satt i trädgården och skulle fira midsommar – då hörde jag 8-10 skott.

Händelsen utreds som mordförsök. Det fanns på fredagskvällen inga uppgifter om att någon gripits.

Området har spärrats av och undersöks av polis. Foto: Utryckning Uppsala

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.