Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bussen träffades av flera skott – se videon. Sükran Akan sprang till platsen för att hjälpa till – och filmade skadorna inifrån bussen. Foto: Privat/Utryckning Uppsala

Vittnet efter skjutningen i Gottsunda: ”Hörde barn som grät”

Uppdaterad
Publicerad

Flera skott avlossades, en pojke i 15-årsåldern träffades i benet och flera personer fick fly från skjutningen i Gottsunda under midsommarafton. Polisen har fortfarande inga misstänkta. “Man blir chockad”, säger en person som hörde skotten.

Det var vid 17.30-tiden på midsommarafton som flera skott avlossades nära Gottsunda centrum. Flera personer rörde sig i området och fick fly från platsen.  

– Jag hörde flera skott avlossas och folk kom springandes från platsen och jag hörde barn som grät, säger Sükran Akan, som bor i närheten, och som även UNT pratat med. 

”Blir chockad”

Hon pratade med förbipasserande som panikslaget berättade om vad som hade hänt. När hon fick höra att en buss träffats av skotten sprang hon dit för att hjälpa till. En pojke i 15-årsåldern, som inte befunnit sig på bussen, träffades av skott i benet.

– Som tur var hade ingen skadats på bussen. Men sen fick jag se den skadade pojken som träffats i benet. Man blir chockad, säger Sükran Akan som själv har två barn.

– Jag har bott länge i Gottsunda och det är hemskt att se att oskyldiga drabbas. Det är inte första gången det skjuts med automatvapen i området, säger hon och hänvisar till en skjutning 2019 då en bil träffades av 30 kulor.

Vittnet: Folk sprang i panik

En annan som SVT pratat med, som vill vara anonym, uppger att han var nära brottsplatsen. 

– Det blev panik överallt vid rondellen utanför Gottsunda centrum. Folk sprang hem eller sökte skydd. Jag flydde bort till kyrkan. När det hade lugnat ned sig tog jag mig tillbaka och såg den unga killen ligga på marken med en massa folk runtomkring sig, säger han. 

En video inifrån bussen visar flera kulhål och krossade rutor. Enligt uppgifter från Region Uppsala ska föraren må bra under omständigheterna.

Polisen: Fara för annan

Polisen utreder försök till mord, grovt vapenbrott och framkallande av fara för annan och har även varit närvarande i Gottsunda under midsommardagen. Ingen är gripen.

Polisen uppger att man vill komma i kontakta med personer som kan ha sett rörelsemönster som sticker ut i närheten av skjutningen.

Pojken är den enda som träffades under skjutningen. Under lördagen finns det inga nya uppgifter om skadeläget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.