Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det pågick under natten till fredag en stor polisinsats i Östhammar efter larm om skottlossning. Foto: Utryckning Uppsala

Man i 30-årsåldern gripen efter stor polisinsats i Östhammar

Uppdaterad
Publicerad

En man i 30-årsåldern har gripits efter att ha avlossat flera skott i en bostad i Östhammars kommun. Polisen var på plats och avlossade skott mot mannen som sedan blev förd med ambulans till sjukhus.

Det var vid 22-tiden på torsdagskvällen som polisen fick larm om att flera skott avlossats i bostaden. Polisen ska ha försökt få mannen att lägga ner skjutvapnet och lämna bostaden. Först vid femtiden på morgonen ska han självmant och utan vapen ha gått ut från bostaden.

Mannen var då skadad och blev omhändertagen av ambulanspersonal. Enligt polisen avlossades minst ett skott mot byggnaden och anledningen var att de upplevde att mannens skott riktades mot dem.

– De initiala uppgifterna är att mannen ska ha blivit skadad i samband med att polisen sköt tillbaka, säger åklagare Kristoffer Sahlin.

Gripen för mordförsök

Mannen är nu gripen misstänkt för försök till mord. Polisen kan i nuläget inte säga exakt varför mannen sköt eller vilka risker det ska ha inneburit. Det finns heller inga uppgifter om att någon annan person har kommit till skada vid händelsen.

På fredagsförmiddagen befinner sig mannen fortfarande på sjukhus och polisen har inlett en teknisk undersökning och förhör vittnen på plats.

– Nu ska det utredas var, när, hur och mot vem som den här personen har skjutit, säger Per Sahlström, presstalesperson vid polisen.

Det inleds även en separat undersökning vid Polismyndighetens avdelning för särskilda utredningar vad gäller det skott som polisen avlossat, vilket är rutin varje gång en polis använt sitt tjänstevapen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.