SKR: Kommuner ska kunna neka bistånd – efterfrågar lagändring

Uppdaterad
Publicerad

SKR vill att att Högsta förvaltningsdomstolen ska ta upp frågan kring kommunernas nekande av ekonomiskt bistånd till otillåten andrahandsuthyrning. Intresseorganisationen anser att skattemedel inte ska gå till kriminell verksamhet.

SVT:s kartläggning visar att 130 kommuner nekar bistånd till icke-godkända hyreskontrakt. Juridiska experter SVT talat med menar att agerandet inte har stöd i de lagar Socialtjänsten har att förhålla sig till.

Flera kommuner har rådfrågat Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, hur de ska göra. Enligt Mia Hemmestad, förbundsjurist på SKR, är läget inte juridiskt klart och beror på omständigheterna i det enskilda ärendet.

Biståndsexperimentet

– Det går inte att ge ett entydigt svar. Vi berättar för dem hur domstolarna har resonerat. De får det underlaget för att sedan själva ta beslut hur de vill göra utifrån omständigheterna i det enskilda ärendet, säger Mia Hemmestad.

Vill få saken prövad

Efter SVT:s granskning av biståndsstoppet uppger SKR att Högsta förvaltningsdomstolen bör pröva frågan för att komma fram till ett tydligt rättsläge. Arion Chryssafis (M), ordförande i SKR:s beredning för socialpolitik och individomsorg, hoppas att domstolen ger grönt ljus till kommunerna att neka bistånd. Så sent som i juli 2021 meddelade HFD att man inte beviljade prövningstillstånd gällande ett överklagande Uppsala kommun gjorde, där en man i 50-årsåldern fick rätt i både förvaltningsrätten och kammarrätten efter att ha nekats bistånd.

– Om det är fel på lagstiftningen så måste det ske en lagstiftningsförändring för det är inte rimligt att man ska ha rätt till ekonomiskt bistånd när man hyr en lägenhet svart, säger han.

I klippet berättar han mer om SKR:s ställning i frågan som delar Sveriges kommuner.

Så säger juridiken

• Enligt Socialtjänstlagen (SoL) har den som inte själv kan tillgodose sina behov eller kan få dem tillgodosedda på annat sätt rätt till försörjningsstöd (4 kap 1 § SoL). I Socialstyrelsens Allmänna Råd (SOSFS 2013:1) står det: ”Om lägenheten hyrs i andra hand, bör nämnden godta den hyra som lägenhetsinnehavaren och andrahandshyresgästen har avtalat, under förutsättning att den är skälig.”

En del av de kommuner som ändå nekar bistånd till otillåtna andrahandskontrakt hänvisar till att det sedan 2019 är olagligt att hyra ut en bostad svart och samtidigt ta ut för mycket i hyra. Det är dock inte olagligt att bo på ett sådant kontrakt.

• I Uppsala kommun har ett tiotal avslag överklagats. Förvaltningsrätten (FR) konstaterar i majoriteten av fallen att det inte finns något krav i SoL på att den enskilde ska lämna in intyg från fastighetsägaren för att nämnden ska kunna utreda behovet av bistånd.

Några fall har dock gått vidare till kammarrätten (KR), som gjort olika bedömningar. I vissa fall konstaterar KR att det inte är tillåtet att hyra ut en bostad i andra hand utan fastighetsägarens godkännande, och ger därför kommunen rätt. Kammarrätten i Göteborg har å andra sidan bedömt att det saknas stöd för att låta ett otillåtet andrahandskontrakt påverka rätten till försörjningsstöd och hänvisar till en dom i Högsta förvaltningsdomstolen (RÅ 2009 ref. 4.)

• Denna referens nämns återkommande i avgöranden hos både FR och KR. Det är det enda avgörandet i Högsta förvaltningsdomstolen, och därmed det enda prejudicerande målet, som berört frågan. Då handlade det om en person som bodde i en kolonistuga och nekades bistånd. HFD ansåg då att den enskilde har rätt att bestämma var hen vill bo utan att det ska inverka på rätten till bistånd. Detta går att läsa i domen: ”Permanentboende i kolonistugor är i allmänhet inte tillåtet [...] Även om boende i kolonistuga således inte kan ses som någon långsiktig lösning på ett bostadsproblem saknas dock stöd för att låta detta inverka på bedömningen av rätten till försörjningsstöd för boendekostnader”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Biståndsexperimentet

Mer i ämnet