Kräsen fågelart i Björns skärgård i Norduppland ska räddas med 160 ton grus

Uppdaterad
Publicerad

Ute i Björns skärgård finns upp till en tredjedel av den svenska populationen skräntärnor. En fågelart som bedöms vara nära hotad på Artdatabankens röda lista. Nu vidtas åtgärder som ska gynna den ömtåliga fågelarten.

Problemet började 2007 med stormen Per. De kraftiga väderförhållandena svepte bort det grus som den känsliga fågelarten skräntärnan kräver för att häcka och antalet fåglar minskade markant.

Redan då gjordes en insats av ägarna till naturreservatet, Upplandsstiftelsen, som körde ut grus till öarna för att locka tillbaka fåglarna. Men insatsen misslyckades eftersom gruset då innehöll sand som dels blåste bort och dels förde med sig oönskad växtlighet.

Nu har stiftelsen lärt sig av sina misstag och levererar i dagarna 160 ton tvättat grus till häckningsöarna i Björns skärgård. Grus där tärnorna under häckningstiden gräver ner sina ägg.

– Vi har gått all in. Men att tvätta gruset är den lilla kostnaden i vår budget på 400 000 kronor, den stora utmaningen är att flyga dit gruset, säger Nic Kruys från Upplandsstiftelsen.

Viktigt med säkerheten

För att undvika skador från eventuellt fallande grus i samband med flygningarna med gruset finns en detaljerad plan med professionella helikopterflygare. Platser har märkts ut med koner och helikoptern kommer inte att flyga med grus över fastlandet.

– Vi ser till att det inte finns någon risk att någon utomstående kommer till skada, säger Nic Kruys på Upplandsstiftelsen.

I minst 80 år har skräntärnan häckat ute på ön i Björns skärgård. Genom insatsen hoppas Uppsalastiftelsen att det ska fortsätta så.

– Om insatsen lyckats visar sig framöver, när de ringmärkta och räknade fåglarna förhoppningsvis ökar i antal.

I klippet: Se grusinsatsen och skräntärnan i fråga.

Om grusinsatserna ute i Björns skärgård:

• Sker i syfte att främja arttillväxten hos den nära hotade skräntärnan

• Genomförs av Upplandsstiftelsen i samband med BirdLife Sweden

• Täcker häckningsöarna med tio centimenter grus som skräntärnan gräver ner sina ägg i

• Kostar cirka 400 000 kronor

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.