Arkivbild. Trots den riktade kampanjen har bara ett fåtal studenter nappat hittills. Foto: Pontus Lundahl/TT

Akut behov av personal till Akademiska inför sommaren

Uppdaterad
Publicerad

Akademiska sjukhuset har på flera avdelningar inte lyckats lösa bemanningen inför sommaren. Därför gör man nu en riktad kampanj mot studenter.

– Det har varit väldigt svårt att lösa bemanningen. Efter ett år med pandemin är situationen mycket tuffare inför denna sommar än förra sommaren. Läget är svårt och alla sliter, säger Anna Wadenhov som är HR-direktör på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Exakt hur mycket personal som saknas inför sommaren kan hon inte svara på, men det är inom slutenvård, akutsjukvård och intensivvård som bemanningsfrågan ännu inte är löst.

Bara ett fåtal har nappat

Sedan i måndags kör sjukhuset därför en riktad kampanj mot läkarstudenter som har avslutat termin nio och sjuksköterskestudenter som har avslutat fjärde terminen.

– Det är ju ett legitimationsyrke, så sjuksköterskestudenterna får jobba med de moment som kan handla mer om basal vårdnad eller vissa moment under handledning av sjuksköterska, säger Anna Wadenhov.

Men hittills har responsen inte varit så stor som man hade hoppats. Efter en liknande kampanj förra våren fick man 400 ansökningar på en natt, men den här gången har det hittills bara kommit in ett fåtal.

– Samhället i stort är väldigt trött på hela pandemin. Men är det nån gång man kan känna att man gör en viktigt insats för sjukvården så är det nu, säger Anna Wadenhov.

”Personalen måste få vila”

Hon menar att man redan har flyttat runt personal inom sjukhuset och regionen så mycket som det går. Men man har ändå inte lyckas lösa sommarbemanningen. Samtidigt är man mån om att ge personalen en välbehövlig vila och vill undvika att lägga sista semesterperioden ända in i september.

– Vi ger inte upp. Det är vanligt att vi har utmaningar att bemanna under sommaren. Alla ska ju ha semester, men det är inte vanligt att vi har så här stora bekymmer som vi sitter i nu, säger Anna Wadenhov.

Se klippet från Akademiska sjukhuset – som sprider glädje i pandemin

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vårdpersonalens härliga dans gör succé i sociala medier Foto: Akademiska sjukhuset

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet