Helgen bjöd på fantastiska naturisar på många håll i Uppsala län, bland annat på sjön Tämnaren. Foto: David Österlund

Skridskonördarnas bästa tid är nu

Uppdaterad
Publicerad

De skridskofrälsta med hög säkerhetsmedvetenhet firade jul lite i förskott i helgen. Då bar nämligen flera grunda sjöar i Uppland.

– Det var ett hundratal personer som åkte på Tämnaren i helgen, säger Jonas  Ettemo som ansvarar för Facebooksidan Långfärdsskridsko i Uppsala.

Enligt Ettemo var det sju centimeter kärnis på grunda Tämnaren.

Heby

Snabb istillväxt

”När jag lite dystert blickade jag ut över vågorna på Tämnaren i onsdagsmorse kunde jag inte ens i min vildaste fantasi drömma om att den idag skulle vara upp mot sju centimeter av prima kärnis. Man slutar aldrig förvånas över Tämnarens snabba isläggning”, skriver Jonas Ettemo på Facebooksidan.

Men han betonar att säsongen än så länge är för dem som ”vet vad man håller på med”, som har ryggsäck och säkerhetsutrustning med sig. Det är en skör sport – skridsko.

– Vid in- och utlopp kan isen vara tre centimeter och då går man igenom, säger han.

För de som brukar hålla till på upplogade slingor är isläggningen på till exempel Trehörningen troligen ett par veckor bort, enligt Ettemo.

Jonas Ettemo upphör aldrig att förvånas över Tämnarens snabba isläggning. Foto: Privat

Här slipar du skridskotekniken

I väntan på tjockare is rekommenderar han skridskosugna att styra mot Studenternas på söndagskvällar för att slipa på tekniken.

– När du väl kommer ut sen har du ett försprång.

Hur är det med din egen skridskoåkning?

– Inte så bra. Jag har luftrörskatarr. Det är fruktansvärt.

Kan du jämföra det med något?

Som att titta på fotbolls-VM när det blir strömavbrott. Det är den här tiden som är höjdpunkten på säsongen; när isarna är stenhårda och man letar efter de bästa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Heby

Mer i ämnet