Nu är skrotbilen bärgad ur Trollsjön. Foto: Tierps kommun

Skrotbilen i Trollsjön bärgad

Publicerad

I mitten av förra veckan hittade en dykare en skrotbil på botten av Trollsjön. På fredagen bärgades skrotbilen och det är nu fritt fram för allmänheten att bada i sjön.

Efter att skrotbilen upptäcktes var Tierp kommun snabba med att få bort fordonet på grund av miljöskäl samt för att säkerställa att bilen inte läcker bränsle eller olja.

– Vi tycker att det är viktigt ur miljösynpunkt att få detta åtgärdat så fort som möjligt, säger Anders Badner, kommunikationsstrateg på Tierps kommun.

– Men nu är läget under kontroll och det finns inget som tyder på att sjön har tagit skada av bilen.

I samband med bärgningen hittade man mindre oljespill närmast hoppklippan, något som kommunen kommer att länsa och ta upp någon gång under nästa vecka.

Bad från och under hoppklippan kan därför inte ske under den tiden.

Dyrt att bärga bilen

Enligt Anders Badner kommer bärgningen att kosta kommunen en slant.

– Det är tråkigt att sådant här händer då det är onödiga kostnader. Det är pengar som skulle kunna ha gått till något annat. Men det är samtidigt roligt att se att folk badar i sjön igen.

Vad kommer bärgningen att kosta?

– I nuläget kan jag inte säga hur mycket det kommer att kosta med tanke på att det är flera olika firmor som är med i bärgningsarbetet och vi har inte fått någon slutfaktura ännu.

Ingen misstänkt

Polisen bedömer det som närmast omöjligt att klargöra vem eller vilka som gjort sig besväret att dumpa bilen i Trollsjön och därför är också den inledande utredningen om misstänkt miljöbrott avslutad, men som kan återupptas om det dyker upp nya spår.

– Bilens ägare är inte misstänkt för att ha dumpat bilen i sjön enligt polisen, säger Anders Badner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.