Skyddsjakt efter varg i Uppsala län stoppas tills vidare

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsens beslut om att bedriva skyddsjakt på varg på grund av de många får som rivits på sistone i Uppsala län, har stoppats av Förvaltningsrätten i Luleå.

Det var i fredags som länsstyrelsen i Uppsala län beslutade om skyddsjakt efter en vuxen varg, en jakt som skulle vara tillåten fram till den 30 september. Beslutet överklagades av flera olika aktörer till Förvaltningsrätten i Luleå, som pausat beslutet tills målet är avgjort.

Det innebär att länsstyrelsen avbryter skyddsjakten.

– Jakten hade inte hunnit börja, men vi hade utsett en jaktledare och försökt sätta upp en organisation, säger Lennart Nordvarg, miljöchef på länsstyrelsen.

Genetiskt viktiga

Förvaltningsrätten tycker att länsstyrelsens utredning och bedömning innehåller oklarheter. Det handlar om att jakt beviljats trots att vargarna anses vara genetiskt viktiga.

Länsstyrelsen får nu möjlighet att räta ut frågetecknen.

– Vi skissar redan på ett svar och i och med att beslutet prövas kommer vi nu att utveckla och förtydliga våra skäl. Det handlar om svåra överväganden där vi ska värna om såväl den genetiska status som vargarna i reviret har, som möjligheten att bedriva fårnäring, säger Lennart Nordvarg.

I vargreviret i Siggefora mellan Uppsala och Heby finns ett föräldrapar, en årskull på sex vargar och minst en varg från förra årets kull.

Målet för rovdjurspolitiken

Det övergripande och långsiktiga målet för rovdjurspolitiken är att varg, björn, järv, lodjur och kungsörn i Sverige ska uppnå och bibehålla gynnsam bevarandestatus enligt art- och habitatdirektivet, samtidigt som tamdjurshållning inte påtagligt försvåras och socioekonomisk hänsyn tas.

Källa: Länsstyrelsen i Uppsala län

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.