Både Anna Hane och Josefin Back har får. Men bara en av dem har rovdjursstängsel. I klippet hör du mer om varför. Foto: SVT

Båda är fårägare – bara en av dem har rovdjursstängsel

Publicerad

Det finns ett effektivt skydd mot de svåra vargangrepp som drabbat flera fårägare i länet på senare tid – ett stängsel som skyddar specifikt mot rovdjur. Men det är inte självklart för alla att skaffa ett sådant stängsel.

– Det krävs starkare aggregat. Och de är ju dyrare, säger Anna Hane på Resta gård nära Örnsundsbro.

Ändå valde hon att skaffa det så kallade RAS, rovdjursavvisande stängsel, för att skydda sin stora fårbesättning från vargangrepp. Stängslet har fem strömförande vajrar mot de vanliga två eller tre, och den lägsta inte får sitta för högt upp från marken.

– Förr eller senare blir det väl ett vargrevir här, säger Anna Hane.

”Skulle ta död på glädjen”

Några kilometer bort bor Josefin Back. Hon har ett tiotal får, och för henne har det inte varit aktuellt att installera det förstärkta vargstängslet.

– Det är inte en garanti. Och även om man hade det stängslet och visste att vargen strök förbi utanför knuten skulle oron ta död på glädjen att ha får, säger hon.

Hittills har Siggeforavargarna hållit sig på andra sidan riksvägen. Men även om det skulle bli ändring på det blir det svårt att lösa med rovdjursstängsel.

– Vi har så pass få djur, och de går på lånad mark sommartid där markägaren inte har några planer på att hålla får själv. Så vi är i den sitsen att varken vi eller markägaren tycker att det är aktuellt att bekosta och underhålla rovdjursavvisande stängsel, säger Josefin Back.

Video: Så fungerar rovdjursstängslet som stoppar vargen.

RAS – Rovdjursavvisande stängsel

  • Jordbruksverket eller länsstyrelsen ger bidrag för inköp av material till stängslet, 50 kronor per löpmeter.  
  • Djurägaren ansvarar för uppsättningen men Svenska rovdjursföreningen kan ge praktisk hjälp för att sätta upp stängslet. 
  • Ett femtrådigt stängsel fungerar bra mot varg.  
  • Ett par gånger per säsong behöver gräs röjas under stängslet för att de ska ha effekt mot varg. 

Källa: Rovdjurscentret de 5 stora

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.