Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det tycker jag är obehagligt” – hör varför Kerstin Karlsson inte är förvånad över olyckorna som sker på väg 272. Foto: Antonios Antoniadis/SVT

De vill göra väg 272 säkrare efter dödsolyckan

Publicerad

Väg 272 mellan Uppsala och Heby kommun är en av de mest olycksdrabbade i hela länet. Harbo sockenråd har länge försökt få till en förbättrad säkerhet på sträckan. Efter dödsolyckan i förra veckan kommer arbetet intensifieras.

– De olyckor som sker blir väldigt allvarliga, säger Kerstin Karlsson, ordförande i Harbo sockenråd.

Förra veckan omkom två personer på väg 272 strax söder om Harbo. Orsaken är ännu inte utredd, men enligt Harbo sockenråd finns det flera åtgärder som kan öka säkerheten på sträckan.

– Vi har länge velat göra vägen bredare. Som den ser ut idag är den alldeles för smal, har ingen väggren och de vägräcken som finns blir ett oönskat hinder. Det är också viktigt att sätta upp viltstängsel och varningsskyltar innan de trånga kurvorna, säger Kerstin Karlsson.

Dödsolyckan utanför Harbo

En viktig sträcka

För boende i Heby kommun är väg 272 av stor betydelse. Både vuxna och barn är beroende av sträckan för att ta sig till arbete och skola. Att öka trafiksäkerheten är därför en av de viktigaste frågorna för Harbo sockenråd.

Sockenrådet har tidigare lämnat in medborgarförslag till Heby kommun om att bygga en cykelbana längs med väg 272. Ett förslag som ännu inte blivit verklighet.

– Kommunen ska söka statlig medfinansiering för projektet. I nuläget delar gående och cyklister på vägen tillsammans med tung trafik. Det är inte hållbart. Trånga kurvor och farliga omkörningar gör att olycksrisken är stor både på sommaren och vintern, säger Kerstin Karlsson.

I klippet: Följ med till väg 272 och se Kerstin Karlsson peka ut de riskfyllda sträckorna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsolyckan utanför Harbo

Mer i ämnet