Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan: Så kan säkerheten höjas på väg 272 – och det har redan gjorts. Foto: TT

Trafikverket: Mitträcke hade kunnat förhindra dödsolyckan

Publicerad

På åtta år har tre dödsolyckor inträffat på väg 272 i Uppsala län – den senaste i förra veckan då en buss och en personbil frontalkrockade.

Enligt Trafikverket finns det bara en åtgärd som hade kunnat förhindra olyckorna: mitträcke.

Att sätta upp mitträcke på väg 272 är dock inte troligt, då den i dagsläget är för smal för det. Och att bredda vägen är en kostsam historia.

– I jämförelse med andra vägar är det så lite trafik på 272 att det är inte motiverat. Men att mitträffla vägen, som gör förare som antingen somnat vid ratten eller tittar på mobilen uppmärksamma, vill vi gärna göra, säger Torbjörn Andersson, åtgärdsplanerare på Trafikverket.

Tio miljoner kronor

Alla åtgärder handlar om pengar och prioriteringar. Varje år har Trafikverket tio miljoner kronor som ska gå till bland annat att trafiksäkra länets alla vägar.

– Region Uppsala har valt att prioritera riksväg 55 (mellan Uppsala och Enköping) och länsväg 282 (mellan Uppsala och Knutby). Då är det svårt att göra något konkret på de andra vägarna, säger Torbjörn Andersson.

I klippet ovan: Så kan säkerheten höjas på väg 272.

Allvarliga trafikolyckor i Uppsala län 2015-2023

E4: 57 stycken

E18: 39 stycken

Länsväg 288: 21 stycken

Riksväg 55: 18 stycken

Riksväg 70: 18 stycken

Länsväg 272: 17 stycken

Länsväg 282: 15 stycken

Riksväg 56: 13 stycken

Källa: Transportstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.