Kim och Lisa Sannestedt bor i Skyttorp – och vill ha en mataffär snarare än en dator på pizzerian. Foto: SVT

Skyttorpsborna vill ha mataffär – fick en dator

Uppdaterad
Publicerad

Nu har en servicepunkt – en allmän dator och informationsskylt som Uppsala kommun ställt upp – invigts i Skyttorp. Men för Skyttorpsborna ligger andra behov närmare till hands.

– En Icabutik. Som de har i Vattholma, säger Lisa Sannestedt.

Servicepunkten i Skyttorp har föregåtts av sex andra på mindre orter i Uppland. Där kan finnas information om lokala företag och en dator och skrivare för den som inte har egen tillgång till en sådana.

Servicepunkterna är tänkta att göra det mer attraktivt att bo i glesbygd.

De finansieras med EU-medel som fördelas av Jordbruksverket, och är ett led i Uppsala kommuns uttalade ambition att Uppsala ska bli en av de bästa kommunerna i landet för den som bor i glesbygd.

”Alltid något som saknas”

Kim och Lisa Sannestedt äter lunch på pizzerian, där Skyttorps servicepunkt installerats. Lisa Sannestedt deltar i ett digitalt möte via mobilen. Kim Sannestedt, som bott i Skyttorp sedan lång tid tillbaka, framhåller andra brister än tillgången på digitala tjänster.

– Tyvärr finns det ingen mataffär. Utan man måste åka till Vattholma för att handla, eller handla inne i stan. Vi är en barnfamilj. Det är alltid något som saknas, säger han.

Ansökan hos Jordbruksverket

Skyttorp väntar just nu på ett besked om en mataffär faktiskt kan bli verklighet. En ansökan om mer pengar har skickats in till Jordbruksverket.

– Det ingår i servicepunkt-projektet att utöka tillgänglighet och service på landsbygden. Och det vi har ansökt om är just en livsmedelbutik till Skyttorps pizzeria. Så förhoppningsvis blir det så, säger Elivira Åkesson, Uppsala kommuns projektledare för servicepunkten i Skyttorp.

Det är inte klart när besked från Jordbruksverket kommer. Ansökan skickades in för ett och ett halvt år sedan.

Mer om servicepunkter

I Uppsala kommun finns nu sju servicepunkter – den senaste tillkom i Skyttorp.

Servicepunkterna kan vara olika beroende på lokala önskemål. Servicepunkten i Skyttorp erbjuder invånare att:

  • ta del av kommunal och lokal information via infoskärm och datorn som finns på plats
  • använda datorn för att göra ärenden samt tillgång till broschyrställ, visitkortställ
  • träffas i caféhörnan
  • få kontakt med lokalt näringsliv genom visitkortsställ
  • lämna förslag på förbättring av service

Fokus för arbetet med servicepunkterna är enligt Uppsala kommun, ”kommersiell service i form av exempelvis dagligvaror, post, apotek, betaltjänster och drivmedel. Initiativet syftar också till en ny samverkansform mellan offentlig och kommersiell sektor för bättre service på landsbygden. I det ingår att ta reda på vilka behov som finns i respektive bygd och se över vilka olika serviceslag som bör ingå i en gemensam definition av en servicepunkt i Uppsala. Det handlar också om att skapa nya mötesplatser”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.