Polispådrag efter skutningen i september 2022 i Enköping. Foto: Utryckning Uppsala

Släkting åtalas för skott in i vardagsrum i Enköping

Publicerad

Två personer träffades av skott in genom fönstren i huset i Enköping en kväll i september. Nu åtalas en släkting misstänkt för mordförsök.

– Vi har inte kunnat hitta något motiv, säger åklagare Thomas Bälter.

Det var i slutet på september förra året som en kvinna i 20-årsåldern och en man i 45-årsåldern besköts in genom fönsterrutan när de satt och tittade på tv.

Mannen träffades i örat, skuldran och låret. Alla tre skotten var enligt åklagaren potentiellt dödande. Kvinnan träffades i ryggen, millimeter från ryggraden.

– De har haft änglavakt och mår efter omständigheterna bra, säger kammaråklagare Thomas Bälter som lett utredningen.

Släktingen som greps några dagar efter skottlossningen åtalas nu vid Uppsala tingsrätt misstänkt för försök till mord och grovt vapenbrott.

Polisen har inte hittat något skjutvapen. Däremot finns annan teknisk bevisning, som att den misstänkte haft tändsatspartiklar på kläderna – som ska överensstämma med partiklar på tomhylsor på brottsplatsen. DNA från mannen ska också finnas på tomhylsor.

Förnekar brott

– Jag bedömer bevisläget som väldigt gott och att det inte går att förklara de tekniska fynden på annat sätt än att han är skytten, säger Thomas Bälter.

Rättegången planeras börja nästa vecka och avslutas veckan därpå.

– Min klient förnekar de brott han åtalats för, jag kommenterar inte grunden till förnekandet innan rättegången, säger Carl-Albin Rudolfsson, den misstänktes försvarsadvokat.

Den misstänkte har genomgått en mindre sinnesundersökning, och åklagaren har därefter begärt att den psykiska hälsa ska utredas ytterligare vilket tingsrätten har att ta ställning till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.