Smittskyddsenheten vid Region Uppsala har slut på kondomer. Foto: TT.

Larmet: Kondomerna är slut

Uppdaterad
Publicerad
Kondomerna är slut hos Smittskyddsenheten vid Region Uppsala. Det skapar en oro för att könssjukdomar ska spridas.

Kondombristen är en effekt av leverantörsproblemen mellan Apotektjänst och Region Uppsala. Något som P4 Uppland var först att rapportera om.

Smittskyddsenheten förser bland annat ungdomsmottagningar, skolsköterskor och vårdcentraler med kondomer. Nu har de alltså tagit slut.

– Förhoppningsvis har de vi förser med kondomer ett eget lager så att de klarar sig ett tag, säger Cecilia Brenner, STI-samordnare på Smittskyddsenheten.

Risk för oskyddat sex

Under årets första halvår såg Smittskyddsenheten en ökning av klamydia bland unga i Uppsala län. Från 533 till 679 fall. Det motsvarar en ökning med 27 procent.

– Många unga får sina kondomer från ungdomsmottagningen. Risken, om det inte finns lättillgängliga kondomer, är att de väljer att ha oskyddat sex, säger Cecilia Brenner.

Någon prognos för när Smittskyddsenheten får en leverans av kondomer är oklart.

– Jag antar att de prioriterar operationsmateriel i första hand. Jag har en hög av beställningar från bland annat ungdomsmottagningar som ligger på mitt skrivbord, säger Cecilia Brenner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kaoset kring sjukvårdsleveranserna

Mer i ämnet