Slår tillbaka mot idealet – visar bilder på tuttar

Uppdaterad
Publicerad

Hur ser vi ut under tröjan, bortom komplexen, push up-bh:n och kraven? Det vill Uppsalafotografen Himla Lundwall visa med sin utställning ”Tuttar”.

50 bilder av kvinnobröst, alla är tagna i samma ljus och utan retusch. Fotografen Hilma Lundwall från Uppsala tröttnade på den mediala bilden av den perfekta kvinnokroppen. Med utställningen ”Tuttar”, som just nu pågår på Kulturhuset i Stockholm, vill hon visa hur hon och andra ser ut under tröjan.

Jagar något som inte existerar

– Jag tycker att det är viktigt att visa upp hur kvinnokroppen faktiskt ser ut. Istället för att man ser ett tidningsomslag som man försöker efterlikna det. Det är bara det att omslaget är sönderretuscherat och modellen ser inte ens ut så. Så det blir så att man jagar något som inte ens existerar, säger Hilma Lundwall.

Hilma Lundwall har fotat vänner och bekanta i olika åldrar. En kvinna har haft cancer, en annan har fött flera barn. Inga av bilderna är retuscherade och alla är tagna i samma ljus och med vit bakgrund.

– Tanken är att alla ska delta på samma villkor. Utställningen har en klinisk ton över sig.

Vernissagen ”Tuttar” pågår mellan 17 oktober till 1 november på LAVA Bibliotek och Verkstad, Kulturhuset.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer