Gymnasieeleverna är de som är sämst på att använda munskydd inom kollektivtrafiken Foto: TT

UL: Gymnasieelever slarvar med munskydd

Uppdaterad
Publicerad

Trots Folkhälsomyndighetens rekommendationer att bära munskydd inom kollektivtrafiken så är det många som inte gör det. Den gruppen som är sämst på att bära munskydd är gymnasieeleverna.

Den 7 januari kom rekommendationerna att folk bör bära munskydd i kollektivtrafiken. Framförallt i rusningstid klockan 7-9 och 16-18 på vardagar, men UL ser helst att man alltid har ett munskydd med sig ifall det skulle bli trångt utöver rusningstid.

– Där vi nu ser en ökad trängsel är på de bussar med många gymnasieelever och det är de som är sämst på att använda munskydd, säger Helena Klange, presschef på UL.

Coronaviruset i Uppsala

”Jag är lite dålig”

Det slarvas bland människor generellt men en grupp som är lite sämre än alla andra är gymnasieeleverna.

– Jag är lite dålig på att använda munskydd men jag skulle vilja bli bättre på det, säger Tilde Backmark, gymnasieelev.

De bussar som Gamla Uppsala buss skyddsombud, Jafar Sarekhani tycker det slarvas mest på är busslinje nummer 3 mellan Nyby och Valsätra samt busslinje nummer 4 mellan Årsta norra och Gottsunda östra.

– Jag önskar att det skulle vara tvingande för att få följa med, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet