Foto: SVT

”Sluta skjut” – Uppsala vill stoppa våldet med ny metod

Uppdaterad
Publicerad

På två år har våldet minskat i Malmö med projektet ”Sluta skjut”. Nu vill Uppsala ta efter och satsar på avhopparverksamheten.

Uppsala kommun lägger fem miljoner kronor nästa år på att få fler kriminella att hoppa av.

Samtidigt vill kommunen utöka samarbetet med Kriminalvården och polisen.

– Grundtanken med modellen är att polisen jagar och punktmarkerar – inte bara den som misstänks för en skjutning utan hela den personens nätverk. Samtidigt erbjuder kommunen en väg ut genom avhopparverksamheten, säger Erik Pelling (S), kommunalråd.

Uppsala kommun har anmält sitt intresse för att bli nästa stad att testa ”Sluta skjut-modellen”. Säger regeringen och Brottsförebyggande rådet ja kan projektet komma i gång efter nyår.

Polisen satsar

I polishuset i Uppsala förbereder man samtidigt för nya direktiv från regeringen: I vår väntas ett nytt program för avhoppare antas.

– Jag vet att vi har förhindrat skjutningar redan. De kriminella som jag pratar med säger ofta till mig att de är glada för att de har mig – och att det lett till att de inte fortsatt med kriminalitet, säger polisen Malin Andersson som jobbat med avhoppare i flera år.

Hör henne berätta mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.