SM-finalen i isracing kommer till Hallstavik. Foto: SVT

SM-final i isracing till Hallstavik

Publicerad

Rospiggarna i Hallstavik knep SM-finalen i isracing framför näsan på Eskilstuna. Töväder i söder betyder nu istället motorfest i Norduppland.

Trots idoga försök straffade vädret Eskilstunas ambitioner att agera värd för isracingens SM-final. Till slut fick man ge upp när isen vägrade fästa och förbundet valde istället att ställa frågan till Rospiggarna.

– Vi krävde tre veckors förberedelser och nu har de snart gått. Det känns fantastikst att kunna bjuda motoruppland på det här, säger Mikael Teurnberg, till vardags lagledare i Rospiggarna Speedwayklubb men just nu isracingarrangör.

I Eskilstuna är stämningen inte lika munter.

– Vi kände att det var kört när vädret började slå om så pass som det gjorde. Det känns såklart tråkigt, inte minst med tanke på att en av våra hemmaförare, Daniel Henderson, är med och kör, säger Jimmy Jansson, lagledare i Smederna i Eskilstuna.

Snabbare än speedway

Isracing, som kan ses som en snabbare variant av speedway, är en ursvensk motorsport som också passande nog föddes i just Hallstasvik på 30-talet. I snitt går varje heat 7–8 sekunder snabbare än ett speedwayheat och till finalen kommer Sveriges 16 bästa förare. Och det lär bli stenhårt om pallplatserna.

– Stefan Svensson och Per-Olof ”Posa” Sirenius har ju imponerat tidigare men jag tror det blir ett generationsskifte nu. 18-årige Ove Ledström har varit riktigt bra på GP-tävlingarna så jag tror vi har en 18-åring i topp efter helgen, säger Mikael Teurnberg.

SM-finalen avgörs på söndag på Parken i Hallstavik med start klockan 14.

Startlistan i SM-finalen:

Visa

1. Per-Anders Lindström   Jämtlands MK
2. Niclas Kallin Svensson ÖMK Rundbana
3. Joakim Söderström Funbo MS...
4. Martin Börjegren   ÖMK Rundbana
5. Ove Ledström  ÖMK Rundbana
6. Martin Haarahiltunen  ÖMK Rundbana
7. Conny Fastesson  SMK Gävle
8. Stefan Svensson  ÖMK Rundbana
9. Hans-Olof Olsén  Strömsunds MC
10. Jimmy Olsén  Strömsunds MC
11. Anders Håkansson  Bollnäs MK
12. Michael Jarl  Ulvarna SF
13. Douglas Blomqvist  Bollnäs MK
14. Mikael Flodin  Strömsunds MC
15. Viktor Svensson  Bollnäs MK
16. Daniel Henderson  Strömsunds MC
17. Andreas Bergström  SMK Kålmården
18. Mikael Sjögren SMK Gävle
Källa: Rospiggarna

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer