Lo Englund i årskurs 3 var lite orolig innan – efteråt berättade hon om hur det verkligen var att coronatesta sig. Foto: SVT

Ännu yngre barn börjar coronatestas i Uppsala län

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen började Region Uppsala att testa barn från förskoleklass och uppåt. Tidigare testades bara barn från årskurs 4 och uppåt.

– Vi är inte oroliga att den här gruppen driver smittan men det är ett önskemål från Folkhälsomyndigheten. Och det kan ändå vara bra efter att flera klasser i grundskolan har satts i karnantän, säger Maria Borgström, verksamhetschef vid Region Uppsalas provtagningsenhet.

Bland de första i länet

Lo Englund, som går i årskurs 3, från Bälinge var bland de första bland yngre barn att komma till Kungsgärdets sjukhus i Uppsala för att testa sig.

Coronaviruset i Uppsala

– Det är lite läskigt, medgav hon för SVT:s reporter.

I klippet: Lo Englund efteråt om hur det kändes – och om vad hennes mamma lovat henne

Coronatester för yngre barn

Nu börjar Region Uppsala att provta barn redan från förskoleklass och uppåt för pågående covid-19-infektion.

Hittills har Region Uppsala tagit prov på barn från årskurs 4. Yngre barn har också provtagits i särskilda fall, efter läkarbedömning. Men nu utökas provtagningen och från måndag den 22 februari testas även barn från förskoleklass och uppåt.

Provtagningen för pågående covid-19 (PCR) är avgiftsfri för både barn och vuxna och utförs på flera platser i länet.

Källa: Region Uppsala

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet