Småbarnsföräldern Anna Mikaelsson i Uppsala har lämnat sitt äldsta barn på förskolan, trots de nya RS-rekommendationerna. Foto: Märta Gross Hulth/SVT

Småbarnsföräldern: ”Jättesvårt att hålla en tvååring hemma”

Uppdaterad
Publicerad

Att följa Region Uppsalas nya rekommendationer om RS-viruset är inte helt lätt i praktiken. Det tycker flera föräldrar som trots risken för smitta lämnat äldre syskon på förskolan. En av dem är Uppsalabon Anna Mikaelsson.

– Det är jättesvårt att hålla en tvååring hemma, säger hon.

På grund av den pågående spridningen av RS-viruset uppmanade regionen på tisdagen familjer med barn under sex månader att hålla sina barn hemma. Uppmaningen omfattar även äldre syskon som går i förskolan.

Men trots smittorisken är inte alla föräldrar redo att hålla barnen i förskoleåldern hemma på heltid.

För många är det en självklarhet att lämna äldre syskon på förskolan, sen finns det de som tycker att ”varför ska man göra det när man ändå är hemma med yngre barn?”. Vad tänker du om det?

– Jag tycker det är jätteviktigt att han får träffa andra barn, ha rutiner och vara med i en pedagogisk verksamhet. Han mår bra av det, säger Anna Mikaelsson.

Skulle han inte må lika bra av att vara hemma med dig?

– Det hinner han också vara.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.