Skärpta rekommendationer för de allra yngsta gällande RS-viruset. Foto: Christine Olsson/TT

Regionen RS-varnar: Håll era spädbarn hemma

Uppdaterad
Publicerad

Smittskyddsläkaren i Region Uppsala går ut med skärpta rekommendationer för barn under sex månader. Anledningen är den pågående epidemin av RS-virus i Uppsala län.

– Under pandemin har vi haft fokus på de äldsta, nu handlar det om att skydda de allra yngsta, barn under sex månader, som kan drabbas extra hårt av det här viruset, säger smittskyddsläkare Johan Nöjd i ett pressmeddelande.

Region Uppsala rekommenderar att man håller barn under sex månader hemma så mycket som möjligt. Även äldre syskon som går på förskola rekommenderas stanna i hemmet.

– Det viktiga nu är att vi hjälper smittskydd få ut informationen till föräldrar så att de som har spädbarn hemma, och har syskon på förskola, förstår allvaret och håller barnen hemma, säger Jan Aili, förskolechef i Uppsala kommun.

Familjer med små barn uppmanas också att undvika sociala sammanhang där man träffar andra små barn, exempelvis öppna förskolan.

”Familjer ska bete sig som under pandemin”

– Familjer med små barn bör fortsätta att bete sig som under covid 19-pandemin: umgås med den närmaste kretsen, hålla distans när det går, tvätta händerna ofta och nysa i armvecket.

Det finns, till skillnad från under covid-19-pandemin, ingen rekommendation om att kontakta vården för att provta sig. De som kommer att provtas är de barn som är mycket svårt sjuka.

– Om man är orolig och funderar på om det kan vara RS-virus ska man kontakta 1177 Vårdguiden på telefon och absolut inte bege sig direkt till en mottagning, säger Johan Nöjd.

Region Uppsala kommer inom kort att skicka ut ett meddelande med information om åtgärderna från 1177 Vårdguiden via SMS och e-post. Alla som fött barn under det senaste året kommer att få meddelandet.

RS-viruset – det här ska du tänka på:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.