I klippet berättar verksamhetschefen hur många barn som vårdas, och hur föräldrar bör agera. Foto: TT/SVT

Ovanligt högt tryck på barnakuten: ”Vi är oroade”

Uppdaterad
Publicerad

Det är just nu högt tryck vid barnakuten på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Ovanligt många söker vård för sina barn vilket ställer till det för både den akuta och den planerade vården.

– Vi är oroade för hur det ska se ut framöver. Ingen kan säga vart den här säsongen ska ta vägen, säger Klas Ekström, verksamhetschef.

Det är inte bara den ovanligt tidiga spridningen av RS-viruset som gör att läget är extra ansträngt vid Akademiska barnsjukhuset. Många föräldrar söker vård för sina barn även med alla möjliga typer av infektioner – en konsekvens av att de inte tränat upp sin immunitet under pandemin.

Sjukhuset har rustat upp med både fler resurser och fler vårdplatser, men verksamhetschefen Klas Ekström är orolig att vården ändå inte ska räcka till, och vädjar till föräldrar att vända sig till andra vårdinstanser i första hand.

Coronaviruset i Uppsala

Vuxna har prioriterats under pandemin

Det är inte bara de akut sjuka barnen som drabbas av det höga trycket, utan också de barn som under pandemin tvingats skjuta upp sina behandlingar.

– Resurserna har under pandemin använts för vuxna inom intensivvården, men barn måste faktiskt prioriteras, säger Klas Ekström.

Hör mer om läget på barnakuten i klippet, och vad du som förälder kan göra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet