”Det är nyfödda som blir svårast sjuka”, säger barnläkaren Katrin Adrian. Arkivbild. Foto: Christine Olsson/TT

RS-virus-säsongen allvarligare än på länge

Uppdaterad
Publicerad

I normala fall brukar den inte ens ha börjat så här års, men årets epidemi orsakad av RS-viruset är redan den värsta på länge. Det bekräftas av både epidemiologer och barnläkare, och ingen vågar gissa när det vänder.

– Just nu ser det förskräckligt ut. Det är tre årskullar barn som drabbas av RS-virus samtidigt, och det är nyfödda som blir svårast sjuka, säger barnläkaren Katrin Adrian.

Hon är överläkare på barnakuten vid Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg, där vårdbelastningen ökat rejält de senaste veckorna.

– Vi har nu över 200 patienter per dygn, nästan 40 procent fler än normalt, och hela skillnaden beror på RS-infektioner, säger Karin Adrian.

Coronarespiten över

En normal säsong börjar antalet fall av RS-virus öka i november för att kulminera i februari eller mars. Vartannat år blir smittspridningen starkare med flera fall. Så ”borde” det ha blivit säsongen 20-21, men den epidemin uteblev helt tack vare coronarestriktionerna. Nu tycks verkligheten komma ikapp.

Tidigare i veckan konfererade cheferna för ett stort antal barnkliniker och kunde då konstatera att belastningen på vården redan är extrem över i stort sett hela landet. Samt att det är RS-epidemin som ligger bakom. Det berättar Erik Normann, neonatal-läkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala:

– Trycket är jättehårt samtidigt som ingen kan svara på om detta är en extra tidig spridningstopp eller om det kommer fortsätta öka ända till april. Blir det värre får vi hoppas att barnsjukvården kan låna in personal från andra vårdavdelningar precis som man gjorde under pandemin.

Så gott som alla människor blir varje år infekterade av RS-virus, respiratoriskt syncytialvirus. Men eftersom flertalet är ”vana” vid viruset blir symtomen sällan värre än snuva. Men barn som är födda efter den senaste RS-epidemin saknar skydd, och i år är de ovanligt många.

Lindrigt sjuka

De allra flesta blir lindrigt sjuka, men infektionen orsakar segt slem i halsen som hos riktigt små barn med tunna luftrör kan störa andningen. I svåra fall riskerar barnet lunginflammation som kräver vård på sjukhus med syresättning och i sällsynta fall respirator.

Årets epidemi av RS-virus tog fart redan i augusti, visar Folkhälsomyndighetens statistik över antalet laboratorieverifierade smittfall varje vecka. Foto: Skärmdump Folkhälsomyndigheten

Larmsignalerna från barnläkarna bekräftas av fredagens statistik från Folkhälsomyndigheten över antalet laboratoriebekräftade fall. Den visar att årets RS-epidemi tog fart redan i augusti för att öka mycket brant under september. Flera månader tidigare än vanligt, säger Annasara Carnahan, epidemiolog på myndigheten:

– Och eftersom en RS-säsong brukar pågå 2-3 månader kan vi förvänta oss att smittspridningen fortsätter öka en tid. Och det går inte att veta när det vänder förrän det redan har vänt, men klart är att vi bara befinner oss i början av epidemin.

RS-virus ger förkylningssymptom

RS-virus, respiratoriskt syncytievirus, smittar lätt och de flesta barn blir sjuka någon gång under sina första två år. Infektionen är vanligare under vinterhalvåret. Viruset sprids vid nära kontakt med infekterade personer, via droppar i nysningar och hostningar eller genom kontakt med smittade föremål. Infektionen ger ofta samma symptom som en vanlig förkylning.

Om du ska söka vård på en vårdcentral eller en akutmottagning beror bland annat på barnets ålder och hur sjukt barnet är. Ju yngre barnet är desto snabbare ska du söka vård

  • God handhygien är ett bra sätt att undvika smitta.
  • För de sköraste spädbarnen finns förebyggande behandling

Källa: Folkhälsomyndigheten och 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.