Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Peter Johnsson om hur det var att få uppdraget att smida svärden till ”Game of Thrones”-uppföljaren. Foto: Daniel Hols/SVT

Smeden i Storvreta gör nya ”Game of Thrones”-svärden

Uppdaterad
Publicerad

Svärdsmeden Peter Johnsson i Storvreta har tidigare gjort svärd till filmerna om korsriddaren ”Arn” – nu kommer hans skapelser synas för en ännu större publik. Till höstens ”Game of Thrones”-uppföljare ”House of the Dragon” har han gjort flera svärd.

– Man satsar på de som kommer vara närmast kameran, säger han.

I vanliga fall smider Peter Johnsson svärd till museer och samlare runt hela världen. Och i höst kan han även lägga till enorm HBO-produktion på sitt cv.

Det var en av författarna till ”House of the Dragon”, som tidigare beställt svärd privat av Peter Johnsson, som hörde av sig och ville att hans svärd ska ingå i serien.

– Det var intressant att svärden i berättelsen nästan är som personer, det finns en mytologi och historia bakom dem. Då kan man som svärdsmed och illustratör göra att de känns trovärdiga i den världen och samtidigt att de förmedlar en del av kulturen som annars inte förmedlas i manus, säger Peter Johnsson.

I klippet ovan berättar han mer om det ovanliga uppdraget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.