Foto: TT

Smittad kyckling funnen i Uppsala

Publicerad

Under mars månad genomförde Livsmedelsverket 84 provtagningar på färsk kyckling i butiker i Stockholm och Uppsala. Av dem innehöll 34 prover campylobacter.

”Kyckling på fredag, det enda jag vill ha.

Kyckling på fredag då mår man riktigt bra”.

Så lät det i en reklamfilm som klistrade fast Kronfågels namn i svenskarnas medvetande efter millennieskiftet. Men den som köper företagets kyckling, oavsett veckodag, måste steka den ordentligt för att inte riskera ett drastiskt försämrat mående.

Bland de stora producenterna är Kronfågels kyckling i särklass värst drabbad av campylobacter, visar statistik från Livsmedelsverket. Kronfågel är också den i särklass största kycklingproducenten i landet.

Enligt Hans Lindmark, chef för den avdelning som har genomfört provtagningen, kommer runt hälften av all kyckling i svenska butiker från företaget.

– Normalt är det inte så här mycket campylobacter den här årstiden utan det kommer ofta senare, säger han.

Utsöndras med avföring

Under mars månad genomförde Livsmedelsverket 84 provtagningar på färsk kyckling i butiker i Stockholm och Uppsala. Av dem innehöll 34 prover campylobacter. På Kronfågels kyckling togs 31 prover och 23 av dem innehöll de farliga bakterierna. Resultatet sticker ut som ovanligt högt för årstiden, men har inte föranlett någon åtgärd från Livsmedelsverket, som anser att kycklingen inte är farlig — om den tillagas rätt.

– Vi har tittat bakom proverna och kvantiteten av campylobacter är liten, så det är inte helt åt skogen, säger Magnus Lagergren, vd för Kronfågel.

– Proverna är tagna under en period då vi hade problem, som vi har berättat om tidigare.

Magnus Lagergren säger vidare att Kronfågel har arbetat hårt med problemet och i dag kan uppvisa ”väsentligt bättre resultat”.

– Jag är inte nöjd med de här proverna och ska inte försvara dem, men våra egna prover visar att vi är nere på normala nivåer för årstiden nu.

Konkurrenten helt ren

Kronfågel redovisade en omsättning på närmare 2,2 miljarder kronor för 2015. Det kan jämföras med konkurrenten Guldfågeln som samma år omsatte 1,35 miljarder.

– Hos Guldfågeln hittades inga prover med campylobacter, så det är skillnad, säger Hans Lindmark.

Campylobacter utsöndras med avföringen hos människor och djur. De kan smitta människor och leda till infektioner med svåra magsmärtor, blodiga diarréer, feber och kräkningar som följd. I sällsynta fall kan bakterierna ge upphov till allvarliga tillstånd och leda till neurologiska sjukdomar.

Bara tre av de tio företag som ingår i studien sålde kyckling som var helt ren från de skadliga bakterierna under de tre veckor då prover togs.

Sedan juni 2016 rapporteras mellan 100 och 300 personer som smittade med campylobacter varje vecka, uppger Livsmedelsverket. Men med god hygien i köket och rätt tillagad fågel är dock risken att smittas av kyckling liten, enligt Hans Lindmark.

– Det får inte vara rå kyckling utan saften måste vara klar. Sedan är det viktigt att göra rent skärbrädor och knivar, säger han.

En uppföljning av studien presenteras i början av juni.

– Då tror och hoppas jag att vi kommer att kunna visa mycket bättre värden, säger Magnus Lagergren.

LÄS MER: Så undviker du smittan

Deras kyckling var smittad:

Producent/Antal tagna prover/Antal prover med campylobacter:

  • Varmlösa allfågel: 6 prover, 1 prov smittat med campylobacter
  • Torsåsens fågelprodukter: 5 prover, 0 smittat campylobacter
  • Kärra gårdsslakteri: 1 prover, 1 prov smittat med campylobacter
  • Bjärefågel i Torekow: 4 prover, 4 prov smittat med campylobacter
  • Lagerberg i Norjeby: 1 prover, 0 prov smittat med campylobacter
  • Skånefågel: 14 prover, 2 prov smittat med campylobacter
  • Guldfågeln: 19 prover, 0 prov smittat med campylobacter
  • Kronfågel: 31 prover, 23 prov smittat med campylobacter
  • Hagby gårds fågel: 2 prover, 2 prov smittat med campylobacter
  • Viking fågel: 1 prover, 1 prov smittat med campylobacter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.