Johan Nöjd hoppas att Uppsalaborna fortsätter att hålla avstånd trots sommarvärme. Foto: SVT

Smittskyddsläkaren oroad för ökad rörelse i Uppsala

Publicerad

Sakta men säkert börjar Uppsala centrum att fyllas på med folk – vilket oroar regionens smittskyddsläkare.

– Senaste veckan har inte varit tillfredsställande hos oss, säger Johan Nöjd.

Från ett kraftigt besökstapp på 50 procent i mars, strax efter att Uppsala län fick sina första coronafall, letar allt fler sig in i centrum. Vecka 22 hade gapet minskat till minus 25 jämfört med i fjol – en utveckling som bekymrar smittskyddsläkaren Johan Nöjd.

– Jag rör mig själv inte så mycket i centrum, men får rapporter om att det är oroväckande mycket folk ute i city. Mycket människor i sig kan gå bra om det är på en stor yta, men till smittskyddet skriver folk om folksamlingar som solar sig eller väldigt mycket folk på uteserveringar, säger han.

Coronaviruset i Uppsala

Tidigare i veckan berättade Region Uppsala om den oroande trenden att antalet covid-19-patienter som behöver intensivvård ökar.

– Vi testar ju mer så att antalet positiva prover går upp är en sak, men även intensivvården är mer belastad sista veckan. Det är oroande tecken, säger Johan Nöjd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet