”Att inte tro att dina handlingar spelar roll, det är respektlöst mot alla som kämpar för sitt liv i covid, det är respektlöst mot oss som kämpar med dessa patienter”, skriver intensivvårdssjuksköterskan Anne Rosendahl. Foto: Privat/Micael Taavo

Intensivvårdssjuksköterskan: ”Att inte följa restriktionerna är respektlöst mot oss”

Uppdaterad
Publicerad

Sedan i mars har Anne Rosendahl arbetat med att intensivvårda covid-19-patienter på Akademiska sjukhuset i Uppsala. I ett nytt inlägg på facebook uppmanar hon nu allmänheten att skärpa sig.

”Jag har full förståelse för att alla börjar tröttna på att följa riktlinjer för social distansering. Men hur tror ni vi känner?”, skriver hon.

I slutet av mars skrev intensivvårdssjuksköterskan Anne Rosendahl ett uppmärksammat facebookinlägg där hon vädjade till allmänheten att stanna hemma för att stoppa spridningen av coronaviruset.

Två månader senare tar hon återigen till sociala medier för att sprida budskapet: Följ restriktionerna.

Coronaviruset i Uppsala

”Ni måste lyssna! Ni måste ta detta på allvar – fortsatt och länge till. Det går åt helt fel håll”, skriver hon.

Som mest har 26 patienter covidpatienter intensivvårdats samtidigt på Akademiska sjukhuset. Det var den 18 april, en vecka efter påsklovets slut. En månad senare, den 14 maj, intensivvårdades 9 patienter med covid-19. Det lägsta antalet hittills.

Fördubbling av patienter på intensiven

Men sedan vände det uppåt igen – och antalet patienter fördubblades. Den här veckan har mellan 17 och 19 covidpatienter intensivvårdats dagligen.

En konsekvens av ledigheterna, menar Anne Rosendahl.

”Intensivvårdspatienterna hos oss har fördubblats på två veckor. Nu ser vi konsekvenserna av folks beteende vid Kristihimmelfärdshelgen.”

Hon noterar att allmänheten tidigare klarat av att följa restriktionerna, och att detta ledde till färre ”vanliga” IVA-patienter. Men nu befarar hon ett ökat tryck på intensivvården på grund av ”vanliga sommarfall” såsom trafikolyckor och drunkningstillbud.

”Nu stiger covidfallen pga att folk inte orkar längre – och då kommer även de vanliga sommarfallen öka.(...) Hur ska alla de som behöver intensivvård för detta kunna tas om hand när covidfallen ökar och vem ska orka ta hand om dem?”

Oro för utebliven semester

En annan oro är att den semester som just beviljats inte blir av.

”Jag har full förståelse för att alla börjar tröttna på att följa riktlinjer för social distansering. Men hur tror ni vi känner?”.

Avslutningsvis skriver Anne Rosendahl:

”Att inte följa restriktionerna, att inte tro att dina handlingar spelar roll, det är respektlöst mot alla som kämpar för sitt liv i covid, det är respektlöst mot oss som kämpar med dessa patienter. Det kan vara du eller dina nära som imorgon är i behov av intensivvård, pga covid eller annat.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet