Polisen uppskattar att det är runt 25.000 personer kommer befinna sig i Ekonomikumparken innan dagen är över. Foto: SVT

Parkerna stängs på sista april – här är det okända argumentet

Uppdaterad
Publicerad

Det verkade uppenbart varför Uppsala kommun stänger parker på sista april – smittan kan få stor spridning i folksamlingar. Men ett annat övervägande spelade en avgörande roll: Det är enklare att spåra smittan om den sker i mindre sällskap.

På sista april brukar tusentals studenter samlas i Uppsalas parker. Därför förbjuder Uppsala kommun tillträde till Stadsträdgården, Ekoparken och Observatorieparken i år – för att hålla smittspridningen nere.

Det som talade emot en nedstängning av parkerna var att studenterna kunde ha samlats utomhus, i stället för det som nu kan bli fallet – att de samlas för ett stort antal privata fester inomhus. Där bedöms risken för smittspridning allmänt som större.

”Känner inte dem man smittat”

En faktor som visar sig ligga bakom parkbeslutet har med Region Uppsalas smittspårning att göra.

– Problemet med stora folksamlingar är att man inte känner dem man kan ha smittat, säger Johan Nöjd, smittskyddsläkare.

Inför beslutet om att stänga parkerna fördes resonemang i Uppsala kommuns krisledningsnämnd om smittspårningsargumentet, och även risken för många små fester inomhus.

– Det är klart att det argumentet vägde tungt. Men signalen är också tydlig, det ska inte vara några stora folksamlingar, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

I klippet: Därför är det bättre med många små fester än ett fåtal större

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.