Man från Norduppland döms för smugglingsbrott Foto: TT/Tullverket

Smugglade in batonger och elchockvapen

Uppdaterad
Publicerad

En man i 50-årsåldern från Norduppland döms för smuggling och olovlig införsel. Enligt Uppsala tingsrätt har mannen fört in bland annat elchockvapen och expanderbara batonger.

I domen står att mannen i slutet av 2015 beställde ett paket från Polen. Tullen i Malmö tittade närmare på paketet och fann 19 elchockvapen, två expanderbara batonger, fyra fjäderbatonger, tre knogjärn, tre tårgasburkar samt sex pepparsprayburkar.

Trodde han beställt ficklampor

Mannen säger själv att han i själva verket trodde att han beställt blixtrande ficklampor, och det övriga godset, som säljaren i Polen beskrev som ”smått och gott”, trodde han inte skulle vara tårgas, pepparspray, knogjärn och batonger.

Domstolen slår fast att det handlar om tillståndspliktiga föremål som mannen fört in, och då förpackningarna varit betecknade som ”stun gun” och ”self-defensive flashlight”, så borde mannen insett att det rörde sig om vapen, anser rätten. I sms-kontakter har mannen också berört att tullen skulle kunna stoppa försändelsen. ”Är du med på att om det skiter sig så delar vi ändå på kostnaden?”, står det i ett meddelande som mannen skrivit.

Villkorlig dom för mannen

Mannen själv har förnekat att de påstådda elchockvapnen skulle vara belagda med tillståndsplikt. Domstolen säger att det visst handlar om gods som kräver särskilt tillstånd. Man är också säker på att varorna tagits in för att distribuerats vidare. Gärningarna bedöms ha ett sammanlagt straffvärde på två månaders fängelse, men tingsrätten kom fram till att den ska vara villkorlig. Mannen ska också betala 60 dagsböter å 220 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.