Foto: TT/SVT

Snabbt bredband – ett stadsfenomen

Uppdaterad
Publicerad

Mer än hälften av av Uppsala läns befolkning har tillgång till ett snabbt internet i form av fiber eller ett bredband med hastigheten 100 Mbit/s. Men enligt en ny rapport från Post och telestyrelsen är det tillgången till ett snabbt bredband näst intill obefintlig utanför tät- och småort.

Två tredjedelar av alla hushåll och företag i Sverige hade tillgång till bredband om minst 100 Mbit/s i oktober 2015, och andelen har ökat med sex procentenheter på ett år. Samtidigt har utbyggnaden av trådlöst bredband ökat kraftigt, och snabba mobila bredbandsnät täcker nu 77 procent av Sveriges yta. Det visar Post- och telestyrelsens (PTS) rapporter PTS bredbandskartläggning 2015 och Mobiltäckning 2015 som i dag lämnats till regeringen.

Uppsala

Vad det gäller Uppsala län så hade 57 procent av länsborna tillgång till fiber eller fiber-lan. Det är en ökning med 5 procent i förhållande till året dessförinnan. När det kommer till bredband med hastighet på minst 100 Mbit/s hade 67 procent av länsborna tillgång till detta 2015, vilket är en ökning med hela 11 procent i förhållande till 2014.

– Sverige har en stark utveckling med bredbandsinvesteringar från många aktörer och en tydlig efterfrågan från konsumenterna. Särskilt glädjande är att utbyggnaden sker i alla delar av landet, är Catarina Wretman, stf generaldirektör på PTS, kommentar på rapporten.

Stadsfenomen

Dock visar också rapportet stora glapp i tillgång på snabbt bredband landsbygd och stad emellan. I Uppsala län är det enbart 8 procent som har tillgång till fiber utanför tät- eller småort. När det kommer till snabbt bredband (100 Mbit/s) så var den siffran likvärdig: 8 procent.

Rapporten visar dock att utbyggnaden av snabbt trådlöst internet är på frammarsch. Nästan alla hushåll i Sverige hade i oktober 2015 möjlighet att ansluta till ett trådlöst bredbandsnät (4G). I oktober 2015 fanns täckning för bredband med en hastighet på minst 10 Mbit/s på 77 procent av Sveriges yta, enligt rapporten Mobiltäckning 2015. Det är en ökning med 26 procentenheter av landets yta på ett år.

Ta reda på hur det ser ut hos dig. Bredbandskartläggningen finns också på www.statistik.pts.se.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.