Med start 28:e april ska samtliga ungdomar i länet som är födda år 1999 skicka in sina beredskaps-underlag. Foto: TT

Snart dags för mönstring

Uppdaterad
Publicerad

I slutet av april inleder Försvarsmakten sin mönstring. Med start den 28:e april ska samtliga ungdomar i länet som är födda år 1999 skicka in sina beredskaps-underlag.

Den allmänna värnplikten återinförs. Från underlaget som ska skickas in från samtliga ungdomar i länet väntas sedan 13 000 ungdomar från hela landet kallas till mönstring, där omkring 4.000, slutligen kommer göra värnplikt.

Orsaken till att den allmänna värnplikten återinförs beror bland annat på att Försvarsmakten inte har lyckats rekrytera tillräckligt många frivilliga.

Värnplikt för alla

Från och med nu kommer den allmänna värnplikten att vara könsneutral. Det innebär att både män och kvinnor kommer att kallas till mönstring.

Skyldigheten att genomgå mönstring gäller från 1 juli 2017 och skyldigheten att genomföra grundutbildning med värnplikt gäller från 1 januari 2018.

Läs mer: Få koll på den kommande mönstringen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer