”Tråkig läsning! Man vill tydligen döda landsbygden.”
”Så jäkla hemskt att skolan försvinner!”
”Glesbygden är ju uppenbarligen till för att glesa ut ytterligare! Politikerna pratar gärna om närdemokrati, miljö och barnens bästa.”
”Vill man ha en levande landsbygd måste skolan få kosta! De kanske är rädda för att skrytbygget i Östhammar får för lite elever!”
Förslaget att lägga ner Snesslinge skola och Gräsö skola har inte passerat obemärkt på sociala medier. På torsdag tar barn- och utbildningsnämnden upp frågan, som slutligen avgörs av kommunfullmäktige i Östhammar.
Svårt beslut
Matts Eriksson (S) sitter som förste vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden. Han bor på Gräsö och har jobbat tio år i den skola som nu återigen är nedläggningshotad.
Josefine Nilsson (C) är ordförande i samma nämnd. Hon representerar ett parti som säger sig företräda landsbygden.
Ingen av dem tycker att det är ett lätt beslut, men båda är för en nedläggning av de två byskolorna i Östhammar:
– Det skär i hjärtat. Stora känslor. Men även en skärgårdsskola behöver ha ett underlag, säger Matts Eriksson.
– Värsta jag varit med om som Centerpartist, säger Josefine Nilsson och tillägger att kommunen har svårt att motivera en väsentligt högre elevpeng till barnen i Snesslinge och på Gräsö.
Besparing på fem miljoner kronor
Men trots att de båda har respekt och förståelse för att reaktionerna är kraftfulla, vet de varför de med stor sannolikhet röstar för en nedläggning på torsdag: Det saknas elever. Och skolorna kostar för mycket.
I Gräsö skola kommer det i höst att gå någonstans mellan 13 och 15 elever, på Snesslinge bara sex stycken. En nedläggning skulle ge en total besparing på cirka 4,7 miljoner kronor per år, enligt Josefine Nilsson.
Och Matts Eriksson, tror att att det finns flera i nämnden som är för att eleverna i byskolorna, från vårterminen 2020, kan flyttas till Öregrunds skola och Edsskolan.
– Utan att gå i förväg, så finns en förståelse för hur läget ser ut, säger han.
– Jättejobbig fråga för hela kommunen, men absolut jobbigast för de föräldrar som har barn på skolorna. Men Öregrund skola ligger inom räckhåll för eleverna på Gräsö, och till Edsskolan är det inte jättelångt för barnen i Snesslinge. Hade eleverna fått en timmes skolväg med buss till nya skolor – då hade det här varit en annan sak, säger Josefine Nilsson.