Socialsekreterare larmar om lagbrott

Publicerad

För att lyckas rekrytera fler socialsekreterare till vakanser som idag finns inom Uppsala kommun vill arbetsgivare se över om man kan anställa icke behöriga till de tjänsterna. Ett förslag som fått facket att slå larm.

För att få in mer personal och fylla vakanser inom socialtjänstens barn och ungdomsenheter i Uppsala föreslog arbetsgivaren nyligen att se över om man i vissa fall skulle kunna frångå kravet på behörig personal med socionomutbildning eller motsvarande. Något som starkt ifrågasätts av Akademikerförbundet SSR som representerar en stor del av medarbetarna.

– Från 1 juli 2014 är det nya regler kring behörighet för vissa arbetsuppgifter inom socialtjänstens barn- och ungdomsvård. Och då kommer ju arbetsgivaren i så fall att begå lagbrott, säger My Eriksson, specialisthandläggare och förtroendevald inom Akademikerförbunder SSR.

Lyssnar

Men från politiskt håll vill man betona att inga beslut är fattade och att man självklart lyssnar på sina medarbetare.

– Just nu är det jättesvårt att rekrytera. Det är ett problem som finns i hela landet. Och vi har vakanser som vi måste tillsätta, säger Ingrid Burman (V), ordförande i socialnämnden i Uppsala kommun.

Höja lönen

Men My Eriksson menar att det finns utbildad personal. Det gäller bara att locka med rätt saker.

– De väljer andra yrken än att komma till barn- och ungdomsenheterna. Det handlar om att höja statusen på yrket, höja lönen och se till att vi har rimliga arbetsförhållanden, säger hon.

Följer lagen

På onsdag sammanträder socialnämnden och då kommer frågan att diskuteras. Och ordförande Ingrid Burman försäkrar att man alltid kommer att följa lagen, men att man måste lyckas rekrytera fler socialsekreterare.

– Vi gör allt vi kan för att få personal till oss. Vi har sett över löneläget, vi har tittat på om pensionerade socialsekreterare skulle kunna återvända i någon form av visstidsanställning. Vi diskuterar många lösningar. Men det viktiga är att vi följer lagen och att det görs i samråd med medarbetarna. Vi lyssnar på medarbetarna, säger Ingrid Burman (V).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer