Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Elin Ohlsson arbetar som vräkningsförebyggande på socialtjänsten och berättar mer om när du riskerar att bli avhyst från bostad. Foto: Johanna Sundbeck/SVT

Socialtjänsten: Kraftig ökning av vanvårdade bostäder i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Hyresvärdar i Uppsala upptäcker allt fler fall av misskötta bostäder. Uppsalahem och socialtjänsten har sett nära en fyrfaldig ökning av misstänkta fall av vanvård på bara några år.

– Vissa har sparat saker upp till väggarna, säger Elin Ohlsson, på socialtjänsten i Uppsala.

Elin Ohlsson arbetar som vräkningsförebyggare på socialtjänsten i Uppsala. Antalet ärenden om vanvård av lägenhet har blivit fler de senaste åren, berättar hon.

Under 2019 handlade det om totalt 19 sanitära ärenden – på ett par år har motsvarande siffra ökat till 78 inkomna ärenden 2023.

Bostad i Uppsala län

– Dessa personer hotas av vräkning och kan ha samlat på saker i nästan 20 års tid. Det handlar dels om människor som har psykisk ohälsa och därför har svårt att städa. Men det handlar även om rena samlare, säger Elin Ohlsson.

2022 införde bland annat Uppsalahem in ärenderubriken ”osanitära bostäder” i sitt system – därefter har man börjat föra statistik på antal ärenden.

Nära fyrfaldig ökning av osanitära bostäder

Under 2022 inkom 60 ärenden – motsvarande siffra var 235 ärenden under 2023.

”Den dramatiska ökningen kan vi tillskriva brandvarnarprojektet som under perioden september 2022 till december 2023 har besökt och bytt ut alla brandvarnare i våra 17 000 bostäder och då rapporterat in fler ärenden”, skriver kommunikationschef Linda Ryttlefors i ett mejl till SVT.

Vanvård av lägenhet kan leda till att man som privatperson blir av med sitt hyreskontrakt, enligt hyreslagen. Men Elin Ohlsson menar att det sällan sker.

– Man har som hyresgäst en vårdplikt, du får inte ha så mycket kartonger framme så att en hyresvärd inte kan kontrollera hur det ser ut i fastigheten. Åtgärdar du inte detta kan du bli av med bostaden, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bostad i Uppsala län

Mer i ämnet