”Extremfall” – hör förbandschefen Robert Nylén om händelsen. Foto: Pressbild Försvarmakten/Lars Pehrson/TT

Översten om soldaternas Hitler-hälsningar: ”Oerhört besviken”

Uppdaterad
Publicerad

Två soldater på Luftstridsskolan i Uppsala ska under arbetstid och iförda uniform ha gjort Hitler-hälsningar och sagt ”sieg heil” vid upprepade tillfällen.

– Man blir ju oerhört besviken på att vi har den här typen av beteende i vår organisation, säger Robert Nylén, förbandschef på Luftstridsskolan.

Händelserna ska ha inträffat i maj i år framför ögonen på flera kollegor. Nu är soldaterna anmälda till Försvarsmaktens personalnämnd och Robert Nylén vill se att de avskedas, vilket P4 Uppland var först att rapportera om. 

–  Sen är det här ett extremfall. Jag har jobbat 35 år i Försvarsmakten och aldrig varit med om det här tidigare. Men oaktat så ska det ändå hanteras när det väl dyker upp, säger han.

Men hur kommer det sig att de kunnat göra det här vid upprepade tillfällen?

– Jag skulle vilja vända på det och säga att uppenbarligen fungerar systemet. Det här har nu uppdagats och vi har agerat.

Soldaterna är nu avstängda medan Försvarsmakten utreder händelserna. Det är oklart hur de två soldaterna ställer sig till anmälan, som är överlämnad till Högkvarteret och juridiska staben.

Hör Robert Nyléns svar om anmälningen i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.