Trots bantat antal vårdplster och inställda operationer ser läget på Ackis något bättre ut än inför förra sommaren. Foto: Bertil Ericson TT / SVT

Sommaren på Ackis: Inställda operationer och färre vårdplatser

Uppdaterad
Publicerad

Akademiska sjukhuset bantar antalet vårdplatser med 200 under sommarmånaderna, och alla operationer som inte är akuta skjuts på framtiden. Med prognosen för sommaren är ändå god.

Mellan vecka 26 och 33 drar Ackis totalt sett ned på verksamheten med en tredjedel. Antalet vårdplatser bantas med ungefär 200 av 850. Operationer kommer bara att utföras inom akut kirurgi och på cancerpatienter.

Trots det är läget något bättre i år än inför förra sommaren, enligt Stefan Hjulström, produktionschef på sjukhuset.

Stefan Hjulström.

– Vissa enheter kommer ha öppet fler veckor än förra året, säger Stefan Hjulström, produktionschef på Ackis.

Mer hyrpersonal

Samtidigt tvingas man ta in fler hyrsjuksköterskor än förra sommaren, vilket innebär ökade kostnader.

– Men det har vi kalkylerat med, säger Stefan Hjulström.

Totalt sett är däremot läget för Ackis fortfarande bekymmersamt med personalbrist och stängda vårdplaster som följd – just nu är tio procent av platserna stängda.

– Vi har inte kapacitet för att göra det vi vill, säger Stefan Hjulström.

Problem med flyttad semester

Många vårdanställda lockas av den extra ersättning som kan betalas ut till den som skjuter på sin semester till efter sommarperioden. Inom Region Uppsala kan skjutsköterskor få upp till 9 000 kronor per vecka för flyttad semester. Men Vårdförbundet har sett problem med det systemet.

– Oftast finns det inga garantier för att du får din semester under hösten i stället, så det är en risk man tar. Och alla behöver ju ha en längre ledighet för att få återhämtning, säger Kristina Lundmark, ordförande för Vårdförbundets Uppsalaavdelning.

Kristina Lundmark. Foto: Ulf Huett/Vårdförbundet

I övrigt har Vårdförbundet hört både ris och ros från sina medlemmar inför sommaren.

– Det är inte lätt för alla arbetsgivare att ge sina anställda fyra veckors sammanhängande semester. För en del fungerar det bra, men för andra sämre. Och så har vi hört att det varit svårt för en del medlemmar att få besked om sin semester i tid, säger Kristina Lundmark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.