Specialistläkaren Matts Olovsson är väldigt glad över beskedet om de nya riktlinjerna. Foto: SVT

Specialisten: ”Det här är mycket glädjande”

Publicerad

Specialistläkaren Matts Olovsson på Nationellt endometrioscentrum i Uppsala har kämpat för patienternas rättigheter till bra vård i 20 års tid. I dag firar han.

– Nu har en boll satts i rullning och den har en viss tyngd, så det här känns mycket positivt, säger han.

Matts Olovsson har mött många endometriospatienter som farit illa i vården och inte blivit trodda. Han är en av dem som varit pådrivande i frågan om riktlinjer för endometrios, till exempel har han träffat politiker på riksnivå och länge försökt öka kunskapen om sjukdomen.

– Vården har varit väldigt ojämlik, vilken hjälp patienterna har fått har varit beroende på var i landet de bott någonstans.

De nya riktlinjerna från Socialstyrelsen ställer nu krav på vårdgivaren och förhoppningen är att vården blir bättre – över hela landet.

Finns det några garantier för det?

– Det kan man ju aldrig veta, men det är en massa saker på gång inom området. Vården får ju ögonen på sig litegrann samtidigt som kunskaperna ökar, både inom vården och ute i befolkningen. Så den samlade effekten kan bli ganska stor.

Varför har det här varit en okänd sjukdom?

– Det är ju bara kvinnor som har den och vi lever ju i en patriarkal miljö så kvinnor som klagar på smärtor blir ofta inte tagna på allvar.

Matts Olovsson kommer att fira efter beskedet om de nya riktlinjerna i dag.

– Ja, på något sätt – det här är väldigt glädjande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer