I klippet: Mannens arbetsgivare om hur ärendet hanteras just nu. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Båda spionmisstänkta bröderna häktade

Uppdaterad
Publicerad

Två bröder hemmahörande i Uppsala utreds för grovt spioneri mot Sverige, som ska ha pågått under tio års tid. Båda männen häktades, respektive omhäktades, på fredagen.

Klockan 10 på fredagsförmiddagen hölls omhäktningsförhandling mot den första av två män som misstänks för grovt spioneri.

Den tidigare myndighetschefen, som suttit häktad misstänkt för grov obehörig befattning med hemlig uppgift, omhäktades av Stockholms tingsrätt – på begäran från åklagaren misstänkt för grovt spioneri. Detta då man bedömer att det finns risk för att han avviker och att bevis kan undanröjas.

Mannen häktas på sannolika skäl. Han förnekar brott och bestrider såväl häktningsyrkandet, grunderna för det och yrkandet av restriktioner i samband med häktning.

– Min klient mår efter omständigheterna bra, säger mannens försvarsadvokat Anton Strand.

Även yngre brodern häktas

Chefsåklagare Per Lindqvist har även begärt den man som greps i tisdags häktad för samma brott. De misstänkta är bröder, något SVT Nyheter kunde avslöja under torsdagen. De är hemmahörande i Uppsala.

Brotten som de är misstänkta för ska ha begåtts i bland annat Stockholm under samma tidsperiod, mellan mars 2011 och september 2021.

Häktningsförhandlingarna mot den andre brodern inleddes vid 14-tiden på fredagen.

Med en jacka över huvudet leddes mannen in till häktningsförhandlingen i Stockholms tingsrätt.

Försvarsadvokaten påpekade att hans klient förnekar brottet å det bestämdaste. Enligt försvaret finns det ingen risk att han avviker eller undanröjer bevis.

Tingsrättens bedömning var den motsatta, och mannen häktades på sannolika skäl.

Utredningsarbetet pågår

Förundersökningen bedrivs av Säkerhetspolisen, under ledning av åklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål, som bara kan bekräfta att de misstänkta personerna är kopplade till samma ärende.

– Mer omständigheter kring de här enskilda personerna kommer vi inte att kunna gå in på i det här läget, säger Gabriel Wernstedt, pressekreterare på Säpo.

– Ärendet omfattas dels av förundersökningssektretess men även annan sekretess, och det gör att vi inte kan gå in på några fler, övriga omständigheter.

Utredningsarbetet pågår i form av bland annat förhör och analys av beslag. Säpo förväntar sig att förundersökningen kommer att pågå under en längre tid.

Vet du mer? Tipsa SVT:s granskande reportrar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Björn Larsson Ask / SvD

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.