Foto: Fredrik Sandberg / TT

Chef på myndighet begärs häktad för grovt spioneri

Uppdaterad
Publicerad

Den högt uppsatte chef på en myndighet, som arbetat för Säpo och Försvarsmakten, misstänks nu för allvarligare brottslighet. Åklagaren begär att han ska häktas för grovt spioneri som ska ha skett i över tio års tid.

När mannen greps i september var han misstänkt för spioneri, men när han begärdes häktad några dagar senare var misstanken det lindrigare brottet grov obehörig befattning med hemlig uppgift. I veckan greps ytterligare en man i ärendet som är misstänkt för grovt spioneri.

När chefsåklagare Per Lindqvist nu på nytt begär myndighetschefen omhäktad gäller misstankarna allvarligare brottslighet än det han tidigare misstänkts för och under en längre tidsperiod.

Spionbröderna

”I första hand bör mannen häktas  på sannolika skäl misstänkt för grovt spioneri under tiden mars 2011-september 2021 i bland annat Stockholm, och i andra hand för det brott som han i dag är häktad för,” skriver åklagaren till tingsrätten.

Mannens försvarare vill inte kommentera den nya rubriceringen.

– Jag har fått del av att åklagaren vid morgondagens förhandling kommer att vilja ändra häktningsgrunden på så vis. Min klient förnekar alltjämt brott och i övrigt kan jag inte säga så mycket, säger mannens försvarsadvokat Anton Strand till TT.

SVT söker åklagaren.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Björn Larsson Ask / SvD

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Spionbröderna

Mer i ämnet