Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Familjen i Uppsala län köpte och började renovera fartyget för att kunna bo i det (se bilden till höger), men sålde det vidare. Nu kräver Östhammar kommun den registrerade ägaren på kostnaden för bortforsling med mera. I klippet får du en rundtur på ”Spökskeppet”. Foto: SVT/Privat

”Spökskeppet” kostade Östhammar en miljon – oklart om ägaren kan betala

Uppdaterad
Publicerad

Det nästan 22 meter långa oljetankmotorskeppet, mer känt som ”Spökskeppet”, bogserades bort i fredags. Kostnaderna för att få bort henne väntas landa på en miljon kronor. Nu kräver Östhammars kommun den registrerade ägaren på pengarna. 

– Min fru har Kronofogden efter sig, så det blir svårt att få några pengar av oss, säger maken till den kvinna som äger skeppet. 

Bara bärgning och skrotning beräknas kosta Östhammars kommun 600 000 kronor. Till det kommer lagningen tidigare i år och de regelbundna tillsynsinsatser som gjorts under året. Enligt uppgift väntas slutnotan landa på runt en miljon kronor.

– Det blir dyrt, säger Ulf Andersson, chef för samhällsbyggnadsförvaltningen.

Snåriga ägarförhållanden

Ägarförhållandena i det här ärendet är snåriga. Enligt Sjöfartsregistret inkom en ansökan om ägarbyte 2021, men det gick inte igenom på grund av att ärendet inte var komplett. Tre gånger har Sjöfartsverket begärt in kompletterande uppgifter.

Den 2 maj 2022 lades ärendet ner eftersom myndigheten inte fått in efterfrågade uppgifter.

Fraktades bort

Formellt står i dag en kvinna i Uppsala län som ägare till det utskällda fartyget, som kommunen nu fraktat bort eftersom det utgjorde en miljöfara.

Kommunen säger sig ha informerat den registrerade ägaren om beslutet att forsla bort skeppet och att kommunen kommer att skicka en räkning. Men några stora pengar från den registrerade ägaren ser ut att bli svårt med tanke på att kronofogden sedan tidigare är inkopplad.

– Det känns givetvis mycket bra att miljöfaran är undanröjd. Vår utgångspunkt är att ägaren gör rätt för sig, säger Ulf Andersson.

2021 ska skeppet ha sålts till en man i Stockholmsområdet för 40 000 kronor, men ägarskiftet gick alltså inte igenom. SVT har sökt honom, men han har inte gått att nå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.