Uppsala stadsteater storstatsar med sin största musikal någonsin. Foto: SVT

Stadsteatern laddar för Spelman på taket

Uppdaterad
Publicerad

De kallar det sin största musikalsatsning någonsin. Under fredagen bjöd Uppsala stadsteater på smakprov från den kommande föreställningen ”Spelman på taket”.

Om en månad intas stadsteaterns stora scen av 34 personer bestående av allt från skådespelare och musikalartister till en kör och ett flertal musiker.

– Det är en fantastisk ensemble med underbara människor i alla åldrar, som bara ger, säger Lina Zerpe.

Hon spelar dottern Chava i dramat om den judiska familjen som drivs från sitt hem i den ryska byn Anatevka. Samtidigt kämpar familjefadern Tevje för att hålla ihop familjen. Han vill att hans fem döttrar ska följa traditionen, men döttrarna vill istället följa sina hjärtan.

– På det lilla planet tappar pappan makten, patriarkatet krackelerar. På det stora planet krackelerar hela deras värld, berättar regissör Ronny Danielsson. 

Musikalgurun bakom publikrekord

Ronny Danielsson har tidigare gjort bland annat La Cage aux Folles, Sound of music och inte minst Cabaret som fortfarande innehar Uppsala stadsteaters publikrekord genom tiderna. Med Spelman på taket tar han upp den brännande flyktingfrågan i en föreställning som också bjuder på musik, värme och humor.

– För det första har den en berättelse som du blir gripen av och du får skratta. Samtidigt får du också tankar om så var det då, så är det nu. Vad märkligt att världen inte förändras på något sätt.

Spelman på taket har premiär den 12 november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.