Säkert avstånd – mellan varje åskådare i publiken kommer det att finnas två tomma platser, förklarar Petra Brylander. Foto: SVT

Uppsala stadsteatern öppnar igen – för 48 åskådare

Uppdaterad
Publicerad

Från en dag till en annan stängde Uppsala stadsteater i våras. Men i september är det dags igen – ridån öppnar för en uppsättning av ”Måsen”. För den som lyckas komma över en biljett vill säga – bara 48 personer släpps in till varje föreställning.

Vid sidan av etablerade klassiker blir dramat med en kidnappad student 2011 nu teater i ”Det händer inte här”.

Trots begränsningarna i hur många som får samlas på ett arrangemang har stadsteatern valt att börja sätta upp föreställningar för publik.

– Vi hoppas ju att den begränsningen inte ska vara så länge. Och så är en teaterensemble litegrann som ett fotbollslag. Får vi inte träna kan vi inte spela match, säger Petra Brylander, teaterchef.

Inte fler än 48 åskådare

Stadsteatern har vidtagit flera säkerhetsåtgärder för att skapa en corona-säker miljö. Viktigast är antalet personer i publiken inte kommer att överstiga 48 åskådare.

Att den publiken inte ger intäkter som täcker verksamhetens kostnader är en självklarhet.

– Vi är ju ett bolag så det finns ju kapital att ta av. Kommer verksamheten igång som vanligt igen hoppas vi att det här blir som ett hack i kurvan, säger Petra Brylander.

I klippet ovan berättar teaterchefen om premiären av ”Måsen” av Anton Tjechov på Stora scenen den 25 september.

Uppsalakidnappningen blir teater

Vid sidan av Stora scenen blir det urpremiär på Lilla scenen för ”Det händer inte här” – en nyskriven pjäs av Kristian Hallberg.

Grunden är det mycket verkliga dramat som utspelade sig i Uppsala 2011: En kvinnlig psykologistudent och en vän till henne drogade en manlig psykologistudent med sömnmedel i en köttpaj.

Han fördes till ett ödehus utanför Umeå där den kidnappade mannen hölls inspärrad till dess att polisen lyckades spåra hans mobil.

Motivet troddes vara att pressa studentens föräldrar på en lösensumma. Även om de åtalade nekade till brott dömdes de till långa fängelsestraff i både tingsrätt och hovrätt.

”Viktig historia att berätta vidare”

Ossi Niskala spelar flera roller i ”Det händer inte här”. Att fiktionen har en faktisk bakgrund gör föreställningen speciell att repetera.

– Det finns rätt mycket att läsa in sig på och även lyssna till. Det känns som en viktig historia att berätta vidare. Vad hade de olika inblandade för motiv till det här? säger han till SVT Uppsala.

I klippet berättar Ossi Niskala mer om arbetet med ”Det händer inte här” som går upp den 18 september på Lilla scenen:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.