Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när bärgningsbilen knycklas till efter att lastmaskinen kört in i den. Foto: Polisen

”Stanna för i helvete!” – se vansinnesfärden när Kronofogden knackar på

Uppdaterad
Publicerad

En lastmaskin, en arg man från Norduppland, flertalet förstörda personbilar, bärgningsbilar och polisfordon. En man i 50-årsåldern döms nu för grov skadegörelse och ska betala drygt en miljon kronor i skadestånd.

Det var våren 2021 som Kronofogden skulle utföra förrättning mot en man i 50 års-åldern bosatt i en kommun i Norduppland. Med på uppdraget var även polispersonal i civil polisbil.

Väl på plats ska mannen, enligt domen, ha blivit upprörd och till slut gått undan för att sätta sig i en lastmaskin. Därefter påbörjades en vansinnesfärd där han bland annat åkte in i ett bärgningsfordon.

Bland bevisningen fanns till exempel video från händelseförloppet, se klippet ovan.

Döms för sabotage

Mannen döms på två punkter, grov skadegörelse och sabotage mot blåljusverksamhet. Men han erkänner sig inte skyldig till båda utan bara grov skadegörelse – han har bestridit ansvar för sabotage mot blåljusverksamhet.

Han döms till att betala skadestånd på sammanlagt en miljon kronor, till bland annat försäkringsbolag och bärgningstjänsten. Även skyddstillsyn blir en påföljd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.