Amanda Léon, Emelie Ekvall, Gisela Lind och Linn Aldén har läst ekonomi på Lundellska skolan. ”Det känns helt fantastiskt! Det är inte så mycket folk på plats men härlig stämning!” säger Linn. Foto: SVT

Känslosamt när Uppsalas studenter äntligen får springa ut

Uppdaterad
Publicerad

Mer än två månader efter studentdagen får Uppsalas studenter fira på riktigt med utspring och fest. Lundellska skolans firande vid Uppsala slott pågår hela dagen – enligt ett strikt coronaanpassat schema.

– Det känns helt fantastiskt! säger studenten Linn Aldén efter utspringet på borggården.

Stämningsfullt trots coronarestriktioner

På grund av coronapandemin kunde inte det traditionsenliga studentfirandet genomföras i juni. Istället blev firandet då på många håll digitalt, och utspringet i Uppsala sköts upp till idag.

Coronaviruset i Uppsala

Lundellska skolan, eller ”Skrapan” som skolan kallas, har som vanligt sitt utspring vid Uppsala slott. Och trots det strikta schemat som ska motverka att alltför många personer samlas på borggården samtidigt, och begränsningen till max två anhöriga per student, är det stämningsfullt och känslosamt på plats.

Även den 5 juni firades studenten i Uppsala – men då utan utspring. Se mer från det annorlunda firandet här.

Skolorna som firar studenten 14 augusti

Lundellska skolan firar på Uppsala slott med utspring på Borggården.

Katedralskolan har utspring genom ekporten.

Även Celsiusskolan, Fyrisskolan, Rosendalsgymnasiet och Uppsala estetiska gymnasium genomför studentfirande.

Två gymnasieskolor, Uppsala yrkesgymnasium Jälla och Linnégymnasiet, har efter diskussion med avgångseleverna valt att inte ordna något utspring alls.

Källa: Uppsala kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet