Stefan Hanna öppnar för samarbete med SD

Uppdaterad
Publicerad

I en omtalad debattartikel går Stefan Hanna (C) kommunalråd i Uppsala till direkt attack mot decemberöverenskommelsen. Han vill att partierna börjar samarbeta och utesluter inte Sverigedemokraterna.

– Sverigedemokraterna är invalda i riksdagen och då ska de bemötas som de väljarrepresentanter de är. Det innebär inte att man behöver samarbeta men man ska banne mig samtala och förhandla för att se om det går att komma fram till några större och bredare överenskommelser, säger Stefan Hanna till SVT Uppsala.

I debattartikeln som han skrivit tillsammans med de två före detta näringslivstopparna Lars V. Kylberg och Sören Gyll går de till attack mot decemberöverenskommelsen och skriver att ”decemberöverenskommelsen skapar en möjlighet för S, MP och V att i minoritet snabbt leda Sverige in på ett spår som är näringslivsfientligt och som kraftigt försämrar svensk konkurrenskraft och attraktion i världen.”

”Respektera väljarna”

Författarna gör en jämförelse mellan hur stor andel av rösterna Miljöpartiet tillsammans Vänsterpartiet fick i riksdagsvalet (12,61 procent) och hur stor andel Sverigdedemokraterna fick (12,86 procent).

– Var går gränsen för när man inte ska respektera väljarna, går den vid tretton procent av rösterna eller tjugo procent? Eller ska man aldrig bry sig om de väljare som röstar på Sverigedemokraterna, säger Stefan Hanna.

Gäller det även i integrationsfrågorna?

– Det tror jag skulle vara svårt för de har ju en avvikande åsikt när det gäller just migrations- och integrationsfrågor.

Stefan Hanna vänder sig dock mot ordet samarbeta. Trots att det tydligt står i debattartikeln att inget riksdagsparti borde exkluderas från samtal eller förhandlingar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer