Stökigt ungdomsgäng i Bålsta får polis och kommun att agera. Foto: SVT/ Julia Forslund

Stökigt ungdomsgäng i Bålsta får polis och kommun att agera

Uppdaterad
Publicerad

Bålsta centrum upplevs som allt mer otryggt. Källan till den ökade oron är ett ungdomsgäng som beter sig ordningsstörande och ibland begår brott. Det här har fått både polis och Håbo kommun att agera.

– Folk ska inte behöva vara rädda, säger Alexander Wennerqvist, områdespolis i Bålsta.

För att mota otryggheten och möta ungdomarna har polisen tillsammans med kommunen bland annat skrivit ett förnyat medborgarlöfte. En av insatserna handlar om att öka tryggheten i centrum.

– Det har varit fall av misshandel och snatteri. Nu har vi fortsatt jobba ännu mer med att vara synliga från polisen. Vi har även haft operativa insatser för att ta tillbaka centrum, säger Alexander Wennerqvist.

Minderåriga ungdomar

Många av de ungdomar som är med i den aktuella gänggrupperingen är minderåriga. Det gör att polisen skriver orosanmälningar till Socialtjänsten.

– Vi har ett arbete att fortsätta med, som handlar om att få ungdomarna att hitta andra vägar. De handlar också om att få individerna att förstå konsekvenserna av det de gör, säger Göran Granath, enhetschef inom Socialtjänsten.

”Ska inte behöva vara rädda”

Samtidigt som händelser i centrum kan kopplas till det aktuella ungdomsgänget, säger polisen att ungdomarna även blir beskyllda för saker de inte har gjort. Polisen tycker även att man inte ska behöva gå runt och vara rädd.

– Jag tycker inte att folk ska behöva vara rädda. Jag har samtidigt förståelse för att folk känner sig otrygga. Det har ju hänt saker där rädsla är befogad, säger Alexander Wennerqvist.

Hör mer i videoklippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.